023-031 Veteranendag - Witte Anjer Bloembak in elk dorp van Neder-Betuwe

23 juni 2023

Zaterdag 24 juni is het Nederlandse Veteranendag. Een dag waarop ook gemeente Neder-Betuwe op verschillende manieren militaire veteranen respect en dank betoont voor hun inzet, nu en in het verleden. Nieuw dit jaar is de Witte Anjer Bloembak in elk dorp. De Witte Anjer is het nationale symbool voor de erkenning en waardering voor de Nederlandse veteraan.

Overigens zijn andere uitingen van waardering voor de Neder-Betuwse veteranen: een bos bloemen van het gemeentebestuur met een bedankbrief. Ook wappert zaterdag in elk dorp de Veteranendag.

Bloembak voor elk dorp

Dit jaar is in elke kern een Witte Anjer Bloembak geplaatst met op een bordje toelichtende tekst.

Ze staan op deze locaties: Echteld bij het herdenkingsmonument aan de Ooisestraat; IJzendoorn bij het Gerrit van Riemsdijkhuis aan de J.R. Zeemanstraat; Ochten bij het herinneringsbord aan de 44 RI-straat; Kesteren in de Hoofdstraat bij nummer 25; Opheusden bij het herdenkingsmonument voor het gemeentehuis; Dodewaard bij het herdenkingsmonument aan de Pluimenburgesestraat.

De beplanting is nog jong maar veelbelovend: de witte steenanjer en tijm met in hun midden een heester of boompje.

Leden van de plaatselijke Comités 4/5 mei zijn bereid gevonden om samen met veteranen uit het eigen dorp een rol te vervullen als het gaat om de beplanting het hele jaar door; in IJzendoorn, dat geen Comité heeft, regelen leden van het Gerrit van Riemsdijkhuis dit.

Zij ontvangen van de gemeente een jaarbudget voor aanvullende beplanting als bloemen zijn uitgebloeid.

Besluit gemeenteraad

In de raadsvergadering van 30 juni 2021 nam de gemeenteraad unaniem de motie aan een ‘Witte Anjer Perkje’ te realiseren. Dit, in navolging van de landelijke oproep hiertoe een jaar eerder van het Nationaal Comité Veteranendag. In 2022 kwamen er Witte Anjers bij het gemeentehuis in Opheusden; in een bloembak omdat de anjer daarin beter gedijt dan direct in de Betuwse klei. Met ingang van 2023 staat er in elke kern van Neder-Betuwe een Witte Anjer Bloembak.