023-029 Plannen voor tijdelijke vestiging weeshuis in Dodewaard

21 juni 2023

Gemeente Neder-Betuwe heeft plannen voor de tijdelijke vestiging van een weeshuis voor Oekraïense kinderen en hun begeleidsters in het dorp Dodewaard aan de Kerkstraat. Direct-omwonenden zijn per brief over deze plannen op de hoogte gesteld; zij en ook andere inwoners van het dorp zijn uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst op woensdagavond 28 juni in de voormalige Hiense kerk, Waalbandijk 95.

In het dorp Kesteren wonen sinds bijna anderhalf jaar 105 kinderen uit twee weeshuizen uit Oekraïne. Zij moesten vluchten uit Dnipro en uit Kryvy Rih. De kinderen hebben de leeftijd van 1 tot ongeveer 7 jaar. Zij kregen in eerste instantie een tijdelijk onderdak in het voormalige politiebureau en een voormalig bankgebouw in Kesteren. Stichting Ruth nam de coördinatie en begeleiding op zich.

Het gaat hier om noodopvang; de gebouwen zijn voor langer gebruik te klein. 

Verhuizing

De oorlog in Oekraïne duurt voort en er is nog geen zicht op de mogelijkheid tot terugkeer. Daarom zocht de gemeente andere locaties voor deze weeskinderen; een plek waar langer verblijf wel mogelijk is. Voor het ene weeshuis, met 46 kinderen en hun begeleidsters, is een voormalig weeshuis gevonden in gemeente Stede Broec dat weer gereed gemaakt is. Deze week zijn zij verhuisd.

Voor het andere weeshuis, met 59 kinderen en 35 begeleidsters, ontving de gemeente een aanbod van woningcorporatie Thius voor huisvesting in Dodewaard.

Kerkstraat

Thius kocht onlangs een perceel aan de Kerkstraat 1 in Dodewaard met het doel hierop in de toekomst (huur)woningen te bouwen. Tijdens een gesprek met de gemeente kwam de zoektocht naar een geschikte locatie voor de weeskinderen ter sprake. Thius ziet het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om hulp te bieden. Daarom is zij bereid het aangekochte perceel, na het doorlopen van de gebruikelijke procedures, geschikt te maken voor huisvesting van de weeskinderen en hun begeleidsters. De gemeente kan deze locatie huren en is blij met dit aanbod.

Inloopbijeenkomst

De inloopbijeenkomst in de voormalige Hiense kerk op woensdagavond 28 juni is voor direct-omwonenden vanaf 19:30 tot 20:15 uur. Zij kunnen dan in een persoonlijk gesprek vragen stellen aan vertegenwoordigers van Thius, Stichting Ruth en de gemeente. Andere inwoners van Dodewaard zijn uitgenodigd via de gemeentepagina en sociale media voor een iets later tijdstip die avond, vanaf 20:15 tot 21:00 uur.

Informatie op gemeentewebsite

Informatie over de plannen staat op www.nederbetuwe.nl/oekraine. Daar zijn ook vragen en antwoorden over dit onderwerp te vinden.