023-020 Helmen vol verhalen in gemeentehuis Neder-Betuwe

3 mei 2023

Ook dit jaar heeft Sem Arends uit Opheusden in het gemeentehuis van Neder-Betuwe een tentoonstelling ingericht ter gelegenheid van de herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei. Deze keer gaat het over de helm als militair uitrustingsstuk. Kom kijken en luisteren naar de verhalen onder deze helmen.

Te zien zijn helmen uit Nederland, Engeland, Duitsland en Amerika. Achter een aantal van deze helmen is een specifiek verhaal bekend. Daarover vertelt Sem graag meer.

De helm als militair uitrustingsstuk

De metalen helm als militair uitrustingsstuk stamt al uit de oudheid. Toch raakt hij in de 17e eeuw in onbruik omdat militaire inzichten veranderden. Tot de Eerste Wereldoorlog. Toen werd de stalen helm opnieuw geïntroduceerd.

Vaak denken we bij een helm direct aan de hoofdbescherming die hoort bij een militaire uitrusting. Maar wist u dat dergelijke helmen ook door andere organisaties zijn gebruikt zoals de politie en de luchtbeschermingsdienst?

Uitleg

Sem is aanwezig op donderdagavond 4 mei vanaf 18:00 uur tot aan de herdenkingsceremonie en ook aansluitend aan deze plechtigheid om uitleg te geven over de helmen. Op Bevrijdingsdag is hij er vanaf 11:00 uur tot 14:00 uur. De week daarna is de tentoonstelling ook nog te zien tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Voorwerp uit de oorlog?

Heeft u zelf een voorwerp uit de oorlog waar u graag meer over wilt weten? Of waar u een goede bestemming voor zoekt? Kom dan ook op genoemde tijden met uw voorwerp of vraag naar het gemeentehuis. Sem staat u graag te woord.

U kunt ook contact met hem opnemen via tel. 06-40 24 40 51 of e-mail semarends-volvo@live.nl.