023-012 Kinderen van weeshuis ‘Ruth-II’ in Kesteren verhuizen in juni naar Stede Broec

6 april 2023

De Oekraïense bewoners van weeshuis Ruth II gaan verhuizen. In juni gaan zij van de noodopvang aan de Hoofdstraat naar een locatie in de gemeente Stede Broec.

De nieuwe locatie is ‘de Schuilhoeve’, een voormalig weeshuis in Grootebroek (gemeente Stede Broec) dat geschikt is gemaakt voor de 46 kinderen in de leeftijd van 1 tot 8 jaar en hun begeleiders.

Stichting Ruth

Sinds medio 2022 wonen ruim 100 kinderen en hun verzorgsters uit Oekraïne in de gemeente Neder-Betuwe. Zij moesten vluchten uit Dnipro, 150 km ten zuiden van Kiev, en werden opgevangen door Stichting Ruth in twee tijdelijke onderkomens in Kesteren.

Burgemeester Kottelenberg geeft aan dat de kinderen en hun trouwe begeleiders inmiddels een bijzondere plek hebben in zijn gemeente. “De onvermoeibare inzet van de mensen van Stichting Ruth en de vele andere vrijwilligers uit onze gemeenschap is hartverwarmend.” Hij geeft aan blij te zijn dat zo’n goede ruimte is gevonden in Stede Broec.

Tijdelijke onderkomens

In Kesteren gaat het om noodopvanglocaties; een voormalig politiebureau en een voormalig bankgebouw. Voor langere opvang zijn deze gebouwen te klein en voldoen niet aan de maatstaven voor langer gebruik. 46 kinderen verhuizen in juni naar Stede Broec, 59 kinderen blijven in Kesteren op de tijdelijke locatie van Ruth-I aan de Nedereindsestraat tot een andere geschikte ruimte beschikbaar is. De voorbereidingen hiervoor zijn gaande.

Verhuizing in goed overleg

Onlangs zijn vertegenwoordigers van het weeshuis, Stichting Ruth, gemeente Stede Broec en gemeente Neder-Betuwe op bezoek geweest op de nieuwe locatie en is de verhuizing zorgvuldig afgestemd. Voor de kinderen en een aantal begeleiders is er plaats in ‘de Schuilhoeve’. De overige begeleiders gaan wonen in een voormalig politiebureau, ook in Grootebroek. Deze huisvesting is vanaf het moment van verhuizing voor de periode van één jaar met mogelijkheid tot verlenging. Dit is afhankelijk van de situatie in Oekraïne.