023-009 Ieder kind in Neder-Betuwe verdient een kansrijke start

22 maart 2023

Wethouder Marien Klein heeft begin maart in ‘Ons Dorpshuis’ Kesteren het startsein gegeven voor het lokale programma Kansrijke Start. Dit is een samenwerking tussen lokale deskundigen en de gemeente om ouders te helpen bij het opgroeien en opvoeden van kinderen.

De eerste duizend dagen van een kind kunnen bepalend zijn voor het verdere leven. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. In die periode, van het moment van conceptie tot de tweede verjaardag van een kind, vinden er veel ontwikkelingen plaats. In het leven van het kind. Maar ook in het gezin waar het kind opgroeit.  

Lokale initiatieven verbinden

Wethouder Marien Klein van Jeugdzaken: “Iedereen wil graag dat kinderen op een fijne manier opgroeien. Maar soms zit het tegen. Dan kunnen ouders een beroep doen op de zorg en ondersteuning via Kansrijke Start dat heel laagdrempelig is.” Kansrijke Start verbindt lokale initiatieven met elkaar, om het leren van elkaar te stimuleren.

Samen werken voor gelijke kansen

Kansrijke Start is gericht op het versterken van de opvoedvaardigheden van ouders. Bijvoorbeeld door ouders te stimuleren sneller hulp te vragen in hun omgeving bij vragen over de opvoeding. Maar ook door een zorgende omgeving te creëren, die mee kan werken en denken bij de opvoeding van een kind.

Samen met mensen met ervaring

De ‘lokale deskundigen’ zijn bijvoorbeeld verloskundigen, de mensen van het consultatiebureau, praktijkondersteuners voor de jeugd, medewerkers van de Kernpunten, het sociaal team, de medewerkers bij de bibliotheek, deelnemers aan Buurtgezinnen. Zij hebben een brede ervaring op dit gebied. Maar ook andere ouders kunnen steun geven. Mooie initiatieven zijn de Moedergroepen en Bakkie Kroost waar ouders en kinderen elkaar ontmoeten op een ontspannen manier en ervaringen kunnen delen.

Denk in kleine stappen

Wethouder Marien Klein stelt tijdens de startbijeenkomst dat het doel om elk kind een kansrijke start te geven het beste sámen kan worden bereikt. Door ideeën te delen en elkaar tips te geven. “Denk daarbij niet te groot. Denk in kleine stapjes en laat merken aan het kind dat het gezien wordt. Het is mijn wens dat ieder kind in Neder-Betuwe in zijn omgeving volwassenen heeft of krijgt die uitstralen: ‘jij bent geliefd - jij bent waardevol - jij bent kansrijk!’“