023-007 VvE’s in Neder-Betuwe kunnen lening aanvragen om woningen te verduurzamen

14 februari 2023

Vanaf 9 februari 2023 kunnen Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) in Neder-Betuwe een Toekomstbestendig Wonen Lening aanvragen. VvE’s kunnen door het afsluiten van de lening hun woningen tegen aantrekkelijke voorwaarden verduurzamen. In Neder-Betuwe zijn ongeveer 50 VvE’s met voornamelijk appartementen, waarvan 35 kleine VvE’s met minder dan 8 wooneenheden. Met een lening aan een VvE wordt in één keer een groep van huiseigenaren ondersteund om hun woning te verduurzamen. Zo besparen zij op hun energieverbruik en dragen ze bij aan het tegengaan van klimaatverandering.

Budget van 2 miljoen beschikbaar

De Toekomstbestendig Wonen Lening wordt aangeboden door de provincie Gelderland, de gemeente Neder-Betuwe en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Provincie Gelderland en de gemeente Neder-Betuwe financieren elk 50% van een verstrekte lening. De gemeente en de provincie stellen samen € 2.000.000,- beschikbaar voor de Toekomstbestendig Wonen Lening aan VvE’s.

Gedeputeerde energietransitie en klimaat Jan van der Meer: ‘We schakelen over op duurzame energie. Dat gebeurt overal in onze provincie. Ik merkte tijdens werkbezoeken dat het voor Verenigingen van Eigenaren soms lastiger is om het gebouw te verduurzamen, terwijl ze dit wel willen. Daarom hebben we de lening uitgebreid voor deze doelgroep. Ik hoop op veel aanvragen!’

Extra begeleiding bij de aanvraag

Provincie Gelderland stelt ook budget beschikbaar voor de begeleiding van VvE’s. Bij de SVn is een speciale accountmanager voor VvE’s aangesteld om hen te begeleiden bij het aanvraag -en besluitvormingsproces voor het verduurzamen van hun woning. Er zijn verschillende leningsvarianten mogelijk waardoor steeds voor de vorm kan worden gekozen die het beste bij de situatie past. Ook het bedrag dat geleend kan worden verschilt per situatie.

Wethouder Stefan van Someren: ‘Neder-Betuwe is er trots op om als eerste gemeente in de provincie Gelderland de lening beschikbaar te stellen voor VvE’s. Steeds meer inwoners willen hun woning verduurzamen, zeker met de huidige energiemarkt. Deze lening helpt VvE’s op weg om hun woningen ook klaar te maken voor de toekomst.’

Informatiebijeenkomst voor VvE’s

De gemeente Neder-Betuwe organiseert samen met de SVn een bijeenkomst voor VvE’s over de inhoud van deregeling en wat bewoners moeten doen om een Toekomstbestendig Wonen Lening aan te vragen. De VvE’s ontvangen hiervoor nog een uitnodiging.

Woningeigenaren konden al een lening aanvragen

Sinds 2019 kunnen woningeigenaren in de gemeente Neder-Betuwe al tegen aantrekkelijke voorwaardeneen Toekomstbestendig Wonen Lening afsluiten om hun woning te verduurzamen. Deze regeling blijkt een groot succes, daarom is het budget voor deze lening ook met € 2.000.000,- verhoogd door de provincie Gelderland en de gemeente Neder-Betuwe. De regeling is nu uitgebreid met VvE’s.

Meer informatie

Kijk op de website van de SVn: www.svn.nl/gemeente/Neder-Betuwe