Zaterdag 18 september World Cleanup Day!

Wereld opruimdag zaterdag 19 september

Op zaterdag 18 september is het World Cleanup Day! Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven we de planeet samen met ruim 180 landen een grote schoonmaakbeurt. Het doel? Zoveel mogelijk zwerfafval opruimen! De gemeente ondersteunt deze wereldwijde schoonmaakactie: samen werken we aan Neder-Betuwe Schoon! DOE OOK MEE en bedenk je eigen individuele actie of een groepsactie! Zet je actie voor 18 september op de kaart van www.worldcleanupday.nl.

Samen maken we het verschil
In Nederland zorgt de Plastic Soup Foundation voor de organisatie van World Cleanup Day. Elk jaar worden er op World Cleanup Day gigantische hoeveelheden afval uit het milieu gehaald. Vorig jaar is er in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii door 20 miljoen vrijwilligers opgeruimd. Een ongekend succes! De (plastic) vervuiling staat wereldwijd hoog op de agenda en dat is helaas nodig; de productie van plastic neemt nog elk jaar toe en daarvan belandt een aanzienlijk deel in onze rivieren en zee├źn.

Meld je aan!
Iedereen kan meedoen aan World Cleanup Day. Ga naar www.worldcleanupday.nl. Op de aanmeldkaart zie je de opruimacties die zijn aangemeld. Je kan je aansluiten bij bestaande acties van organisaties, bedrijven, verenigingen, actiegroepen of mensen in jouw buurt of zelf een opruimactie organiseren. Door je aan te melden maak jij verschil voor een duurzamere wereld.

Bereid je voor 
Een goede voorbereiding is het halve werk! Als je een opruimactie organiseert, wil je deze ook promoten. Op www.worldcleanupday.nl staat speciaal voor jou een toolkit met promotiematerialen. Je vindt er ook een handige checklist. In deze checklist staan alle tips, die je kunt volgen om van je clean-up een succes te maken.

Opruimmateriaal nodig?
De gemeente Neder-Betuwe ondersteunt de schoonmaakacties van World Cleanup Day met opruimmaterialen. Heb je afvalgrijpers, afvalringen, hesjes of afvalzakken nodig? Mail naar duurzaamheid@nederbetuwe.nl.

Deel een foto online
Laat ons en anderen zien wat je allemaal hebt gevonden! Deel je foto online via de hashtag #WorldCleanupDay en #nederbetuweschoon

Voor scholen
Veel scholen zijn gesloten op zaterdag 18 september. Daarom is er een World Cleanup Day voor scholen op woensdag 15 september 2021. Scholen kunnen meedoen en een les geven over de uitdagingen en oplossingen van plasticvervuiling, over zwerfafval en de gevolgen hiervan voor mens, dier en natuur. Scholen kunnen voor meer informatie ook naar www.worldcleanupday.nl.