Wat was het goed samen!

Dankbaar kijk ik terug op de bijzondere dagen in de afgelopen weken. De mooie Lintjesregen. De geweldige verjaardagsfeesten ter ere van de Koning. In de dorpen ontmoette ik op volle pleinen en in de straten enthousiaste mensen; ik proefde de warme Oranjesfeer. Het geruchtmakende Luilakken was dit jaar met veel enthousiasme en lawaai, maar binnen de gemaakte afspraken. Fijn dat dit zo kon. Binnenkort bespreek ik met jongeren onze ervaringen met als doel dat het luilakken ook volgend jaar ordelijk verloopt.

Dit jaar was ik bij de herdenking in Dodewaard. Fijn te zien dat van jong tot oud er belangstelling is om samen stil te staan en eer te betonen aan de mensen die een dure prijs betaalden in de oorlog. Van mijn collega-wethouders hoorde ik dat het in de andere dorpen net zo was. Indrukwekkende verhalen en gedichten over toen en nu. En opnieuw de opdracht aan ons allemaal die kostbare vrede mee te bewaren en te bewaken. Met de vlag in top en colonneritten en nog meer zette Tour de Waal de sfeer van Bevrijding weer.

Lieve inwoners, dank dat jullie met elkaar voor zo’n fijne sfeer zorgden op Koningsdag. Dank dat jullie mee herdachten op 4 mei. Dat we op 5 mei samen de vrede vierden. Het was de saamhorigheid die ik bedoelde en wenste in mijn vorige column ‘Wat ons samenbindt’. Deze verbinding, het stemt mij als burgemeester zó dankbaar. Net als de dankbaarheid over die luxe dat in elk dorp een groep inwoners onvermoeibaar enorm veel tijd en energie steekt in de voorbereiding van al die activiteiten. Jullie inzet is goud waard! Dank.

Jullie dankbare burgemeester,
Jan Kottelenberg