Vlag in top of: kop op!

Nederlandse vlag met schooltas in top

De vlag uit is altijd een feestelijk gezicht. Extra vrolijk word ik ervan als aan de vlaggenstok een tas bengelt. Een trouwe metgezel, getekend door de nodige slijtageplekken. Want er is gebikkeld en die tas moest steeds weer mee. Tot de finale slijtageslag: het examen. Met deze week de uitslag en dat is altijd spannend.

Ben jij geslaagd? Van harte gefeliciteerd. Top! Je had het misschien niet verwacht en dan is het een hele opluchting. Of je had jezelf schromelijk ónderschat!

Had jij het wél verwacht dat je zou slagen? Fijn om het nu zeker te weten.

Geniet van jullie succes en van de zomervakantie en je vakantiebaan. Geniet van al dat andere plezier na het geploeter op school (én soms thuis door corona) en met je huiswerk.

En tja, soms zit het een beetje tegen. En ben je gezakt. Da’s even slikken natuurlijk. Maar ik zou zeggen: even dat vervelende gevoel van je afschudden en straks – in het nieuwe schooljaar – gewoon doorgaan. Voor inspiratie verwijs ik graag naar het gelijknamige lied van Ramses Shaffy.

De herkansers wens ik veel succes. Jammer dat de boeken nog even – het liefste open – op je bureau moeten blijven liggen. Jammer dat de vlag nog niet in top kan. Kop op! Gewoon doorgaan.

Dat geldt zeker voor de Havo-leerlingen die tijdens de korte maar toch hevig brand in het Van Lodenstein College met een examenonderdeel vroegtijdig moesten stoppen. Hoeveel pech kun je hebben. Ook jullie succes met de herkansing die eigenlijk jullie eerste kans is.

Jongelui: geniet allemaal van de zomer en van de vrijheid!

Jan Kottelenberg
jullie burgemeester