Terugblik: Herdenking Market Garden in Neder-Betuwe

Herdenking Operatie Market Garden tijdens Remember September

Herdenking

Waalcrossing tijdens Remember September

Waalcrossing

Waalcrossing tijdens Remember September

Waalcrossing

Afgelopen vrijdag 16 september was er bij het monument Vliegers in het Vuur in Opheusden een indrukwekkend eerbetoon aan de zestien geallieerde vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort op het grondgebied van gemeente Neder-Betuwe. Het mooie programma bestond onder meer uit verhalen en gedichten die leerlingen voordroegen. Zij legden ook bloemen. Margreeth de Vree uit Dodewaard zong onder andere het Britse volkslied God save the King. Kunst na Arbeid uit Dodewaard verzorgde de muzikale omlijsting. Onder de vele aanwezigen: de Britse families Spring en Shurbourne. Hun vaders overleefden in september 1944 de crash van hun vliegtuig. Met hulp van inwoners en de verzetsgroep van Johannes van Zanten werden zij naar de Hazenhof in Kesteren gebracht en later de Waal overgezet naar bevrijd gebied.

Waalcrossing

Op zaterdag 17 september herhaalden leden van Pontoon Group ‘40-‘45 uit Medemblik die bewuste oversteek over de Waal, maar nu onder geheel andere omstanigheden. Onder veel belangstelling wachtten zij op toestemming om de drukbevaren Waal te mogen oversteken. En daarna weer terug, deze keer met een afbeelding van Johannes van Zanten. Op de foto bekijkt Van Zanten’s dochter Irene het kunstwerk dat is geschilderd door Gijs Donker. Het is binnenkort te zien in de hal van het gemeentehuis.

Dank!

In dankbaarheid en vrijheid herdachten wij de afgelopen vrijdag en zaterdag de gebeurtenissen in Neder-Betuwe rondom Operatie Market Garden in september 1944. Fijn dat er zoveel mensen, jong en oud, aanwezig waren. Dankjewel, leden van de gezamenlijke Comités 4/5 mei Neder-Betuwe en Tour de Waal. Samen met scholen, vrijwilligers, inwoners en ondernemers zorgden jullie voor mooie momenten. Ook dank aan de bedrijven op het terrein van Tree Valley Business Centre in Opheusden en Dekker in IJzendoorn voor de gastvrijheid.

Laten we samen de fakkel van de vrijheid hooghouden in deze onzekere tijden.

Dank!

Jan Kottelenberg, burgemeester
Nees van Wolfswinkel, locoburgemeester