‘Sprekende Herinneringen’ - komende weken in gemeentehuis

Rivierenland staat bol van verhalen. Veel daarvan zijn opgeschreven en vastgelegd, maar nog meer verhalen zitten in ons hoofd. Iedereen heeft een verhaal te vertellen dat het bewaren waard is. De verhalenvangers van het Regionaal Archief Rivierenland hebben vele verhalen verzameld. Ook van inwoners uit Neder-Betuwe. De expositie stond al in IJzendoorn en Kesteren. Komende weken staat deze in de publiekshal van het gemeentehuis. Welkom tijdens de openingstijden.

‘Gevangen’ verhalen zijn onder meer:

  • Interview Rina Kuenen  -  ‘Je moet wel gek op mensen zijn en nieuwsgierig denk ik ook.’ Zij was Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) en voltrok meer dan 600 huwelijken.
  • Interview Hannes van den Hatert (1922-2013). Hij was columnist voor de Tielse Courant en Dagblad Rivierenland, o.a. over de evacuatie.
  • Het aangrijpende verslag van Dirk Kwindt, de algemeen leider van de evacuatie van de burgerbevolking Ochten in mei 1940.
  • De film van Sem Arends, verzamelaar oorlogsattributen.
  • Stanley Akerina over de Molukse gemeenschap in Neder-Betuwe. “Heel vaak hoorden we ze mijmerend en met tranen in de ogen tegen elkaar zeggen: “Kapan pulang?”, “Wanneer gaan we naar huis?”

Het project is mogelijk gemaakt door het Cultuur- en Erfgoedpact Rivierenland, www.erfgoedpactrivierenland.nl