Record aantal meldingen van burenruzies in coronajaar 2020

Ruim 20.000 meldingen van conflicten tussen buren kwamen vorig jaar binnen bij de buurtbemiddelingsorganisaties in Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark Buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Ook ElkWelzijn, de organisatie die buurtbemiddeling regionaal aanbiedt, merkt dat de coronacrisis grote impact heeft op de leefbaarheid.

Buurtbemiddeling

Vooral in grotere steden waar mensen dichter op elkaar wonen, hadden buren meer last van elkaar. Landelijk nam het aantal meldingen met bijna 2.500 toe. Ondanks dat het werk van buurtbemiddelingsorganisaties moeilijker werd omdat mensen door de coronamaatregelen niet fysiek bijeen konden komen, zijn de meeste meldingen opgepakt,” aldus Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling en woonoverlast bij het CCV. 

Corona zet woonplezier onder druk

Geluidsoverlast was het grootste probleem. Er kwamen veel klachten binnen over bijvoorbeeld te harde muziek, spelende kinderen of verbouwingen. “Nu iedereen door de coronamaatregelen meer thuis zit, veel online vergadert en de kinderen hele dagen thuis waren, merkt iedereen ook meer van zijn buren. Je gaat je ergeren aan geluiden die er altijd al waren, maar nu opvallen omdat je de hele dag thuis werkt. Als daar dan nog de herrie van een klussende buurman bovenop komt, neemt het woonplezier in rap tempo af. Aan geluidsoverlast kun je moeilijk ontsnappen,” zegt Herder.

Thuis in eigen huis

Buurtbemiddeling blijkt ook in coronatijd onmisbaar. Het bemiddelen bij burenruzies zorgt ervoor dat mensen zich weer thuis voelen in hun eigen huis. Herder vertelt: “Als je je ergert aan je buren, probeer dan het gesprek aan te gaan. Lukt dat niet, schakel dan op tijd de hulp van bemiddelaars in. Zij begeleiden de gesprekken waardoor de buren er meestal samen wel uitkomen.”

25 jaar succesvol

In 1996 startten de gemeenten Zwolle en Rotterdam met buurtbemiddeling. Nu, 25 jaar later kunnen inwoners van 300 gemeenten (85%) gratis gebruik maken van deze dienst. En met succes, want het effect van buurtbemiddeling is groot. In 7 op de 10 gevallen wordt het conflict opgelost.

Buurtbemiddeling in de regio

Zelf een conflict met u buren? Bel met ElkWelzijn Buurtbemiddeling: 0345-225000 of mail naar buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl. Meer informatie is te vinden op www.elkwelzijn.nl/Buurtbemiddeling of www.problemenmetjeburen.nl.