Neder-Betuwe Speld voor juf Els Hoetmer-Sapuletej

voor bijzondere inzet voor de Molukse taal, cultuur en geschiedenis

Juf Els Hoetmer-Sapuletej

Els Hoetmer-Sapuletej ontving vrijdagmiddag 4 juni de Neder-Betuwe Speld uit handen van wethouder Marien Klein van Neder-Betuwe tijdens haar afscheid op basisschool Het Palet in Opheusden. Zij ontving deze bijzondere waardering voor haar inzet gedurende meer dan 40 jaar om de Molukse taal, cultuur en geschiedenis door te geven aan generaties leerlingen op deze school.

Mevrouw Hoetmer (64) begon in 1980 les te geven via ‘Onderwijs in Eigen Taal en Cultuur’ op deze school die toen de naam Jan Ligthartschool droeg. In 1990 werd zij er een vaste leerkracht en was zij naast een prettige juf ook een belangrijke contactpersoon voor de Molukse gemeenschap in Opheusden. Mevrouw Hoetmer nam het initiatief dat Het Palet het oorlogsmonument voor het gemeentehuis adopteerde. Met haar klas levert zij elk jaar een bijdrage tijdens de 4-meiherdenking. 

Verbindende schakel

Wethouder Marien Klein noemde bij de uitreiking mevrouw Hoetmer een belangrijke schakel door de bijzondere lessen die zij gaf in Molukse taal, cultuur en geschiedenis. “De verbinding tussen thuis en school werd versterkt. Wat is dát belangrijk. Naast lesgeven was u ook een belangrijke contactpersoon voor de Molukse gemeenschap. Ook leerden anderen over de geschiedenis en zorgde u dus tevens voor verbinding in het dorp.”

Speld en Jeugdlintje

Met de Neder-Betuwe Speld waardeert de gemeente sinds 2020 personen voor een bijzondere prestatie, initiatief of werkzaamheden voor de gemeenschap van Neder-Betuwe. Zij kunnen hiervoor worden voorgedragen. Het kan gaan om iets dat heel veel jaren in beslag nam maar soms kan het ook gaan om ‘het moment’. De Neder-Betuwe Speld is voor personen vanaf 24 jaar. Voor jongeren tot en met 23 jaar is er het Jeugdlintje.