Laanboomhuis feestelijk geopend

Op vrijdag 9 september is het Laanboomhuis in Opheusden feestelijk geopend.

Voorzitter Goos Cardol van het Tree Centre Opheusen (links) en burgemeester Kottelenberg met het kunstwerk in de vorm van een groot houten blad bij de opening van het Laanboomhuis. Het kunstwerk is cadeau gedaan aan TCO bj de opening van het Laanboomhuis.

Het Laanboomhuis is dé ontmoetingsplek in de regio voor de laanboomsector. Onderwijs heeft er een plek gekregen en de boomkwekersvereniging Tree Centre Opheusden (TCO) vergadert er. Ook is er inmiddels een mooie tuin aangelegd. Het Laanboomhuis staat hiermee symbool voor de samenwerking die de Betuwse laanboomsector toonaangevend maakt in Europa en de wereld.

Clubhuis

Voorzitter Goos Cardol van boomkwekersvereniging Tree Centre Opheusden, landbouw gedeputeerde Peter Drenth van de provincie Gelderland en burgemeester Jan Kottelenberg benadrukten tijdens een vraaggesprek alle drie de grote waarde van samenwerking. “Dat is voor mij het echt fundament onder het Laanboomhuis”, aldus Goos Cardol. “Wij zijn als TCO eigenaar van het pand en ik zie het ook graag als het clubhuis van de boomkwekers in onze regio. Maar wij zetten graag de deuren van het huis open. Bijvoorbeeld voor het onderwijs. We willen een breed scala aan groepen bedienen.”

Tree Valley Business Centre

Tijdens de opening van het Laanboomhuis is ook de nieuwe naam voor het Agro Business Centre officieel in gebruik genomen. Het bedrijventerrein gaat verder als Tree Valley Business Centre. De ondernemers op het bedrijventerrein werken samen met TCO, de gemeenten Neder-Betuwe, Buren en Overbetuwe, provincie Gelderland en Rabobank West-Betuwe samen in het Laanboompast. Een succesvolle formule, volgens gedeputeerde Peter Drenth: “De tuinbouwsector in deze regio is mede door deze samenwerking toonaangevend en vormt een belangrijk deel van de provincie Gelderland.”

Voorop blijven lopen

Burgemeester Kottelenberg benadrukte dat de Betuwse laanboomsector steeds meer een begrip wordt: “Als gemeente Neder-Betuwe blijven we hier fors in investeren. De laanboomsector krijgt extra aandacht. Zo kunnen we voorop blijven lopen. In dit gebied zitten de beste kwekers en daar ben ik heel trots op.”

Bruisen

Als het aan TCO-voorzitter Cardol ligt gaat het Laanboomhuis bruisen. “Nu het open is, staan we voor de uitdaging om het te gaan exploiteren. Hierbij gaan we uiteraard ook bruggen slaan naar de bevolking. Dat hebben we al laten zien met de fietsroute, de speeltuin die we met subsidie van het Lokaal Investeringsfonds hebben kunnen aanleggen en de nieuwe brug die voor een snellere looproute naar het station zorgt.

Kom op de kwekerij

Na het officiële gedeelte van de opening trokken de bezoekers in groepen naar de bedrijven op het Tree Valley Business Centre. Deze bedrijven en het Laanboomhuis zetten ook op zaterdag 10 september nog hun deuren open tijdens de speciale editie van Kom op de kwekerij kwekerij.