Koninklijke onderscheiding voor Mieke van Dijk

Mieke van Dijk met locoburgemeester Dylan Lochtenberg na ontvangst van de Koninklijke Onderscheiding

Foto: gemeente Veenendaal

Mieke van Dijk uit Ochten is benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau. Zaterdag 14 oktober kreeg zij deze Koninklijke onderscheiding tijdens een feestelijke bijeenkomst in Cultuurfabriek Veenendaal uit handen van locoburgemeester Dylan Lochtenberg. Mieke van Dijk werkte 44 jaar bij Bibliotheek Veenendaal en was sinds 2010 directeur-bestuurder. In al die jaren heeft ze zich op buitengewone wijze ingezet voor het culturele leven in Veenendaal en voor de Cultuurfabriek Veenendaal in het bijzonder.

Mieke van Dijk (67) werkte sinds oktober 1979 bij Bibliotheek Veenendaal en ging eerder dit jaar met pensioen. Ze heeft zich vooral de laatste jaren een cultureel ondernemer getoond en een sterke organisatie neergezet. Bovendien heeft ze ervoor gezorgd dat in de Cultuurfabriek Veenendaal veel ruimte is voor groepen in de samenleving die extra aandacht nodig hebben. Zo worden er onder meer groepen dementerende ouderen opgevangen, is er het voorleesfeest, het mamacafé en komen er anderstaligen en taalmaatjes op deze plek samen.

Met de haar kenmerkende gastvrije instelling en altijd opgewekte manier van werken vormde Mieke samen met een grote groep vrijwilligers de Cultuurfabriek om tot de huiskamer van Veenendaal. Onder haar leiding groeide de Bibliotheek uit van een plek waar je boeken kunt lenen naar een organisatie waar in de breedste zin van het woord kennis toegankelijk en beschikbaar wordt gemaakt voor alle Veenendaalers.

Mevrouw is een vakvrouw, verbinder en inspiratiebron voor de culturele samenleving in Veenendaal die graag haar handen uit de mouwen steekt. In de voorbereiding van de viering van het Gilbert van Schoonbekejaar had ze zitting in het bestuur en nam veel organisatorische zaken op zich. Naast haar jarenlange vrijwillige en professionele inzet voor cultuur in Veenendaal is ze actief bij de Lions Club de Gelderse Vallei en was een aantal jaren voorzitter van deze organisatie die zich belangeloos inzet om lokaal en wereldwijd anderen te helpen.