Kom kennismaken en sluit je aan bij een energiecoöperatie

Samen energie oogsten in de Betuwe

Foto serie windmolens.

Op maandagavond 20 september 2021 is er om 19.30 uur een bijeenkomst in het Gerrit van Riemsdijkhuis (dorpshuis) in IJzendoorn. Op de informatiebijeenkomst hoor je meer over het waarom van de Energietransitie en over nieuwe duurzame initiatieven, waar je als inwoner of ondernemer aan mee kunt doen.

De bijeenkomst is een initiatief van drie lokale energiecoöperaties:

  • Energiecoöperatie Midden Betuwe
  • Energiecoöperatie Echteld-Lienden en
  • Energiecoöperatie eCoBuren

Wethouder Stefan van Someren van de gemeente Neder-Betuwe vertelt meer over de samenwerking tussen inwoners en ondernemers en de gemeente aan de Energietransitie in Neder-Betuwe.

De energiecoöperaties vertellen over hun initiatief en hoe inwoners en bedrijven uit de streek kunnen meedoen en hun stem kunnen laten gelden. Hoe kunnen we de opgewekte energie zoveel mogelijk lokaal benutten? Hoe komen naast de lasten ook de lusten bij de lokale gemeenschap terecht? Denk aan lokaal eigendom of een gebiedsfonds.

Duurzame voorbeeldprojecten: ons land telt inmiddels 600 energiecoöperaties met mooie resultaten. We lichten enkele duurzame energieprojecten toe, waarbij bewoners uit de omgeving direct van de opbrengsten profiteren.

Toon van Mierlo van de Dekker Groep uit IJzendoorn zal toelichten hoe een duurzaam landschap ook erg mooi kan zijn.

Word lid van een Energiecoöperatie!
In onze regio ontstaan steeds meer initiatieven om duurzame energie op te wekken. Energiecoöperaties in Neder-Betuwe willen inwoners en ondernemers actief betrekken bij de Energietransitie. Bijvoorbeeld door lid te worden van een energiecoöperatie. De leden beslissen samen hoe een coöperatie vorm krijgt (bijvoorbeeld minder energie verbruiken of  samen projecten uitvoeren om duurzame energie op te wekken). Iedereen kan mede-eigenaar worden en meeprofiteren van de resultaten. Uitgangspunt is dat inwoners en ondernemers zich voor 50% kunnen inkopen in projecten voor het opwekken van duurzame energie.

Voor iedereen
Iedereen kan lid worden van een energiecoöperatie. We krijgen allemaal te maken met de gevolgen van klimaatverandering en de maatregelen, die nodig zijn om onze omgeving ‘leefbaar’ te houden.

Energiecoöperaties zijn volop in beweging en staan voor flinke uitdagingen. Iedereen kan lid worden en meedenken en meepraten over de vorm van de energiecoöperatie en welke prioriteiten we stellen. We doen dit samen. Tijdens de bijeenkomst maken we hier graag een begin mee.

Plaats: ‘Gerrit van Riemsdijkhuis’ (dorpshuis) in IJzendoorn. Tijd: 19.30 uur
Vanwege de coronamaatregelen vragen we of u om u aan te melden via e-mailadres info@ec-mb.nl.

Kom kennismaken en sluit aan, de koffie staat klaar!
Samen oogsten we energie in de Betuwe.