Inwoners Neder-Betuwe benutten waardebon €70 voor energiebesparing optimaal

Budget van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) helemaal op

Een vrouw draait aan de thermostaat

Huiseigenaren in de gemeente Neder-Betuwe hebben de waardebon van €70 voor energiebesparende maatregelen goed benut. De waardebonnen zijn zo vaak ingeleverd dat het beschikbare budget volledig is opgebruikt. In totaal incasseerden 419 huiseigenaren in Neder-Betuwe hun waardebon. De gemeente verstrekt de bon op grond van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE), deze landelijke regeling is bedoeld om de CO2- uitstoot terug te dringen.

RRE-budget op 15 december al op

Huiseigenaren ontvingen eerder dit jaar een brief over de waardebon van €70 voor gratis energiebesparende producten. Maar er bleef er nog een groot budget aan beschikbare gelden over. In november en december stuurde de gemeente daarom twee herhalingsbrieven, omdat de waardebonnen maar tot 31 december verzilverd konden worden. Inwoners reageerden goed op deze laatste oproepen. In totaal incasseerden 419 huiseigenaren in Neder-Betuwe hun waardebon: Kesteren (120), Ochten (106), Opheusden (82), Dodewaard (76), Echteld (19) en IJzendoorn (16). Het beschikbare RRE-budget is op 15 december helemaal op.

Samen besparen op energieverbruik

Wethouder Stefan van Someren: “De gasprijzen zijn de afgelopen maanden flink gestegen, waarschijnlijk hebben veel inwoners daarom hun waardebon alsnog verzilverd. De subsidiepot is helemaal opgegaan en daar ben ik blij om, want geld dat overblijft moet aan het eind van het jaar worden terugbetaald aan het Rijk. Nu is alle subsidie bij onze inwoners terechtgekomen en besparen we met z’n allen flink op ons energieverbruik. Zo werken we samen aan verduurzaming in Neder-Betuwe.”

Webshop

In de brieven werden bewoners gewezen op de webshop van Winst uit je Woning, waar zij hun waardebon direct konden verzilveren door producten te bestellen. Lekker makkelijk gewoon thuis, via de mobiel, computer of laptop. Inwoners hebben hier goed gebruik van gemaakt. Via de webshop verzilverden 298 inwoners hun waardebon, 121 inwoners gingen naar een plaatselijke winkel of bouwmarkt.

Waar werd de waardebon voor ingewisseld?

Vooral LED-lampen, stekkerdozen, schakelmateriaal en isolatiemateriaal zijn populair. In de webshop werd het Isolatiepakket van 70 euro vaak besteld, maar ook tochtstrips voor (voor)deuren, brievenbussen of ramen en radiatorfolie. Van de pakketten werd het Smart Home-pakket van 50 euro het meest gekozen in combinatie nog enkele andere producten. Slimme energiemeters deden het ook uitstekend en de waterbesparende mengkraan en douchekop. Daarnaast investeerden veel inwoners in grotere uitgaven, zoals zonnepanelen, spouwmuur – of vloerisolatie, HR++ glas, een inductiekookplaat. De waardebon werd dan gebruikt als korting op deze hogere investeringskosten.

Regeling Reductie Energiegebruik (RRE)

Met de landelijke Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) kunnen gemeenten projecten opzetten om huiseigenaren te stimuleren tot kleine energiebesparende maatregelen in huis. Voorwaarde is dat de activiteiten waarvoor de RRE-uitkering is aangevraagd, bijdragen aan CO2-reductie. De einddatum van de RRE is 31 december 2021.