Hoog water voor ondernemers

Burgemeester Kottelenberg

Deze week krijgen wij van de net nieuw aangetreden regering te horen of de huidige coronamaatregelen blijven of dat ze worden afgeschaald. Altijd spannend, zeker voor al die ondernemers die op dit moment hun bedrijf niet of maar ten dele mogen uitoefenen. Uiteraard is de eerste zorg voor de regering, maar feitelijk voor ons allemaal, dat wij de huidige coronapandemie hanteerbaar maken. Zodat minder mensen ernstig ziek worden. Zodat de medische zorg er niet aan onderdoor gaat.

De volgende zorg voor de regering, maar ook weer voor ons allemaal, is dat ondernemers weer kunnen ondernemen. Het is, wat dat betreft, momenteel niet alleen hoog water in de uiterwaarden, maar ook in ondernemersland. Detailhandel, horeca, kappers, sportscholen, en noemt u maar op, zij zijn bij de bestrijding van het virus ongevraagd in de frontlinie van de bestrijding gezet. En dat in een periode dat veel ondernemers juist rond de feestdagen en het begin van het nieuwe jaar normaal gesproken hun topomzet draaien. U zult wellicht denken: maar daar krijgen ze toch compensatie voor van de overheid? Dat is waar, maar in veel gevallen is dat niet genoeg. Verloren omzet wordt vaak niet ingehaald. Personeel moet soms ondanks alle steun toch ontslagen worden.

Wat hierbij ook een rol speelt is dat velen van ons de inkopen elders gaan halen in plaats van bij onze plaatselijke ondernemers die een bestel- en afhaalservice hebben tijdens de lockdown. We hebben gezien in de media hoe druk het in de steden vlak over de grens was, toen bij ons de boel dicht ging. We bestellen misschien ook wat té gemakkelijk onze spullen online. We zeggen ons abonnement op de sportschool op, omdat we er nu even niet heen kunnen, en denken er niet aan dat deze ondernemers noodgedwongen, en in ons eigen belang, tijdelijk dicht zijn.

Ik wil daarom een dringende oproep doen om solidair te zijn met onze ondernemers door zoveel mogelijk gebruik te maken van hun diensten. Dat kan door te bestellen en op te halen bij de winkel of te laten bezorgen. Dat kan door je abonnement gewoon te laten doorlopen bij de sportschool ook al ben je er dit jaar nog niet geweest. Of door simpel je aankoop even uit te stellen totdat winkeliers hun zaak weer mogen openen.

De burgemeesters in dit land overleggen wekelijks met elkaar over het verloop van de pandemie en de gevolgen voor gemeenten. U kunt erop rekenen dat wij als burgemeesters de regering bij de les houden en wijzen op de gevolgen van alle maatregelen op onze inwoners en ondernemers.

Het burgemeestersoverleg in deze regio staat onder de bezielende leiding van burgemeester Bruls van Nijmegen. Hij is onze spreekbuis naar Den Haag toe en dat is hem zeer toevertrouwd. Deze week zal ik in ons overleg zeker pleiten voor een meer realistische compensatie voor getroffen ondernemers en daarbij de vraag om het overige nog eens goed te bezien.

Laten we hopen dat we binnenkort het virus, met de huidige Omikronvariant, in zoverre de baas zijn, dat we ons normale leven langzaam maar zeker weer kunnen oppakken. Daar verlangen we allemaal zo naar. En altijd geldt: blijf op elkaar letten, neem de maatregelen serieus, wees solidair. Samenleven doe je immers samen.

Jan Kottelenberg,
Uw burgemeester