Herdenkingen bij Vliegers in het Vuur en bij de Waal in IJzendoorn

Reserveer in agenda: 16 en 17 september

Remember September. Op 16 en 17 september 2022 besteden wij aandacht aan Operatie Market Garden, dit jaar 78 jaar geleden. Het herinnert aan het grote geallieerde offensief tegen de vijand in september 1944, tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Vrijdag 16 september

Op 16 september om 16:00 uur is er een herdenkingsbijeenkomst bij ‘Vliegers in het Vuur’ aan de Parallelweg in Opheusden, nabij het station. Een aantal Britse gasten is aanwezig, leerlingen van scholen leggen bloemen bij de zuilen en Kunst na Arbeid uit Dodewaard zorgt voor de muzikale bijdrage. Iedereen is van harte welkom om bij deze ceremonie te zijn.
De organisatie is in handen van de Comités 4/5 mei Neder-Betuwe en gemeente Neder-Betuwe.

Zaterdag 17 september

De volgende dag herdenken wij de reddingsactie van de zestien parachutisten die in september 1944 na een noodlanding nabij het huidige gedenkteken ‘Vliegers in het Vuur’ in Opheusden zijn gered. De verzetsgroep van Johannes van Zanten bracht hen in het geheim over naar boerderij de Hazenhof aan de Boveneindsestraat in Kesteren. Na drie dagen liepen zij ’s nachts naar IJzendoorn onder leiding van de verzetsgroep en werden ze met een roeiboot de Waal overgezet naar bevrijd gebied.

Een groep genodigden loopt op zaterdagochtend 17 september van de Hazenhof, via het grafmonument van Johannes van Zanten op de oude begraafplaats aan de Nedereindsestraat, naar de Waal in IJzendoorn, bij de oude steenfabriek op terrein van Dekker Groep, Waalbandijk 1. Daar is een ceremonie waarna leden van Pontoongroep ’40-’45 een zogenoemde Waalcrossing uitvoeren. Iedereen is van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de ceremonie vanaf 11.00 uur bij de oude steenfabriek op het terrein van Dekker Groep te IJzendoorn, Waalbandijk 1.

De organisatie is in handen van de Comités 4/5 mei Neder-Betuwe, Dekker Groep, Tour de Waal en gemeente Neder-Betuwe. Voor meer informatie mail naar Comités 4/5 mei Neder-Betuwe via gerard_nieuwenhuis@hotmail.com