‘Goed Gemutst’ - mini-expositie in gemeentehuis

Hanneke van de Wardt uit Kesteren voor de vitrinekast

Foto: 3JetFotografie

Het is de week van Prinsjesdag! De dag dat de Koning de Troonrede uitspreekt tijdens de ‘Verenigde Vergadering van de Staten Generaal” oftewel de Eerste Kamer en de Tweede Kamer’. Prinsjesdag is óók bekend om de kleurrijke hoedenparade waarmee veel politici en partners zich tooien: ter verfraaiing of ter lering. De mini-expositie ‘Goed gemutst’ in de hal van het gemeentehuis haakt in op deze Prinsjesdagtraditie.  Welkom om te komen kijken. Het kan tot maandag 30 oktober 2023.

Goed gemutst

In een vitrine is een greep uit de collectie hoeden en fascinators te zien van Hanneke van de Wardt uit Kesteren. Zij maakt sinds 2014 in haar Hoedenatelier Goed-Gemutst unieke creaties, met de hand en op maat. Het ambachtelijk hoeden maken leerde zij tijdens verschillende cursussen bij Marjorie Nijhuis en de bekende hoedenontwerpster Marianne Jongkind. Haar huidige atelier is door een aanstaande verhuizing even dicht. Vanaf januari 2024 opent zij haar deuren aan de Stationsstraat in Kesteren en is zij op afspraak op vrijdag en zaterdag geopend.

Twee vitrinekasten zijn ingericht in samenwerking met de drie kringloopwinkels uit Neder-Betuwe: Woord en Daad in Ochten, Kringloop Oude Molen en Dorcas winkel, beide uit Opheusden. De expositie geeft een duidelijk beeld hoe mooi en duurzaam tweedehands artikelen kunnen zijn. Vrijwilligers steken belangeloos - en daarbij altijd goed gemutst! - hun tijd en energie in de kringloopwinkel waarbij de inkomsten volledig naar het goede doel gaan.

Over Prinsjesdag en de hoeden

Terug naar Prinsjesdag. De Troonrede die de Majesteit uitspreekt gaat over wat in de afgelopen periode in Nederland en elders in de wereld is voorgevallen. En over de plannen en maatregelen op het gebied van wetgeving en bestuur. De eerste Prinsjesdag werd gehouden in 1814. Er waren toen nog geen vrouwelijke parlementariërs. Vrouwen kregen pas een eeuw later actief en passief kiesrecht in Nederland. Erica Terpstra was in 1977 de eerste parlementariër die een opvallend hoofdeksel droeg op Prinsjesdag. Het volgende jaar volgden veel andere vrouwelijke politici het voorbeeld van Terpstra en zo is de traditie ontstaan, om met een hoed een boodschap uit te dragen.