Geniet, maar met mate

Burgemeester Jan Kottelenberg

Na een spannende week kregen we vrijdagavond een goed bericht voor scholieren en studenten, voor de middenstanders, voor de sporters en voor het gastvrij thuis kunnen ontvangen van vier personen. Een mooi perspectief. Een fijn besluit voor velen. Een wrang besluit voor die sectoren die nog in de wachtstand moeten blijven.

Het was geen gemakkelijk besluit voor het nieuwe kabinet. De situatie blijft immers zorgelijk door de hoge besmettingscijfers. Besmetting van met name de Omikron-variant die weliswaar de meesten minder ziek maakt maar wel voor een zeer hoog aantal besmette mensen zorgt en waardoor velen in quarantaine moeten. Het blijft spannend wat dit voor de gezondheidszorg gaat betekenen. Maar ook: wát als veel mensen thuis moeten blijven? Er te veel mensen niet mogen of kunnen werken? Dit weekend moest de NS het treinverkeer op sommige trajecten al beperken door een tekort aan personeel. Hoe ontwrichtend kan dit zijn? De versoepeling is en blijft daarom een risico. Het virus is, zoals bekend, onvoorspelbaar.

Wel was het goed om te merken dat het kabinet luisterde naar de vele argumenten en de zorgen voor de gevolgen van die strenge beperkingen. De psychische klachten bij jongeren, de uitzichtloosheid en de financiële pijn bij zoveel ondernemers. Nu is er meer uitzicht en over een week kan er misschien meer voor zij die wachten om weer aan de slag te mogen, weer open te mogen.

In dit licht doe ik met klem een beroep op u en jou.
Laat zien dat de zorg ons écht een zorg is. Laat zien dat je blij bent met de ondernemers en de sportschoolhouders en al die anderen die nu weer kunnen doen waar ze goed in zijn.
En… laat zien dat je de mensen in de horeca en iedereen die werkzaam is in de cultuursector een warm hart toedraagt, dat je mét hen hoopt dat ook zij weer aan de slag kunnen.

Hoe kun je dat dan doen? Door je te realiseren dat we nog steeds te maken hebben met een geduchte tegenstander, een virus met vele gedaanten. Verslap dus niet als het gaat om het navolgen van de maatregelen. Houd je eraan! Wees alert op anderhalve meter afstand, doe dat mondkapje op, laat je vaccineren of ga die booster halen, was je handen, zorg voor frisse lucht in huis, laat je testen bij klachten en ga in quarantaine als je positief wordt getest.

Geen mondkapje in de winkel opdoen, dat is niet stoer, maar benadeelt de betrokken winkelier en schrikt mogelijk andere klanten af binnen te komen of binnen te blijven. Dit is zomaar één voorbeeld. Vult u of vullen jullie het zelf maar aan. Aan preventie kunnen we allemaal doen.

En natuurlijk, het virus is grillig. Het kan ons altijd verrassen. Maar dít is wat we nu samen kunnen doen. Geniet van het halfvolle glas. En wie vooruitkijkt, die geniet met mate.

Jan Kottelenberg,
uw burgemeester