Feestelijke opening ‘Uchtapad’: het nieuwe Klompenpad in Ochten

Op 24 september is om 10:00 de feestelijke opening van het nieuwe ‘Uchtapad'.

Het 'Uchtapad' is het nieuwe Klompenpad in Ochten

Iedereen is zaterdagochtend 24 september om 10:00 uur welkom bij het Dorpshuis in Ochten voor de feestelijke opening van het nieuwe Klompenpad. Daarna volgt een wandeling over een deel van het ‘Uchtapad’ dat door het prachtige buitengebied van Ochten en Eldik gaat.

Wethouders Herma van Dijkhuizen en Stefan van Someren van Neder-Betuwe en Arjan Vriend, directeur-bestuurder van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) onthullen op die dag in het bijzijn van de vrijwilligers en de deelnemende grondeigenaren het startpaneel.

Het verhaal van de streek

Het Uchtapad vertelt het verhaal van de streek, het landschap en haar bewoners. De route gaat door de uiterwaarden van de Waal, over de zomer- en winterdijk en langs overblijfselen van verdedigingswerken en oude sporen van dijkdoorbraken. Het Klompenpad leidt door een afwisselend landschap met water, boomgaarden, weilanden, akkers en door het dorp Ochten. Het dorp kent een bewogen geschiedenis wat is af te lezen aan de hand van de monumenten die herinneren aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en het hoogwater in 1995.

Vrijwilligers

Vrijwilligers hebben het nieuwe Klompenpad ontwikkeld onder begeleiding van SLG. Het werd mede mogelijk dankzij de medewerking van particuliere grondeigenaren, Waterschap en gemeente Neder-Betuwe. De wandelroute is medegefinancierd door Provincie Gelderland, gemeente Neder-Betuwe en de Nationale Postcode Loterij.

Het Uchtapad is het 141ste Klompenpad in Nederland en het vierde Klompenpad in de gemeente Neder-Betuwe waar eerder al het Marspad in Kesteren, het Heuzesepad in Opheusden en het Hiensepad in Dodewaard werden gerealiseerd.

Brochure en app

Het Uchtapad is gemarkeerd met blauwe klompjes. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder meer verkrijgbaar bij het Fruitpark, de Veerstoep en de Verschzaak te Ochten. Per 24 september is de folder ook te downloaden op www.klompenpaden.nl of op de Facebookpagina van de klompenpaden.