Expositie ‘Winter’ in gemeentehuis Neder-Betuwe

Er is weer een nieuwe expositie in de hal van het gemeentehuis in Opheusden.

De vitrines in de hal van het gemeentehuis met kringloopspullen en keramiek van Barbara van de Wetering en Bettie Elzenaar

In de kleine vitrine zijn kringloopspullen met als thema Winterporselein en winterkost te zien. In de andere vitrines staat keramiek dat is gemaakt door Barbara van de Wetering en Bettie Elzenaar.

Klei

Bettie begon in 2003 te werken met klei en volgde bij bekende keramisten cursussen in handvormen. Ze maakte vele potten, vazen, schalen, beelden en urnen. Barbara kreeg jaren geleden haar liefde voor klei mee van haar tante Bettie. Sinds zo’n jaar of drie maakt ze op haar eigen draaischijf potten met deksels en flessen; in de afwerking gebruikt zij graag leer of zwerfhout.

Vuur, rook en toeval

De keramieken voorwerpen zijn op verschilldende manieren afgewerkt, zoals ‘raku en pitfire stook’. Bettie en Barbara vinden dat de spannendste en mooiste stooktechniek waarbij vuur, rook en toeval een grote rol spelen. Er zijn ook werkstukken die zijn geglazuurd; dat gebeurt in een elektrische keramiekoven; een proces waarbij het eindresultaat enigszins is bij te sturen.

Nieuwsgierig?

Kom tot 16 januari 2023 kijken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis aan de Burgemeester Lodderstraat 20 in Opheusden. Er is een flyer met uitleg bij de werkstukken beschikbaar.