Een kostbaar geschenk

De wekelijkse overpeinzing van de burgemeester

Afgelopen vrijdag heb ik met bewondering gekeken naar hoe jonge mensen uit onze gemeente de oorlog herdachten. Het was op 17 september 1944 dat Operatie Market Garden begon, beter bekend als de slag om Arnhem. Ook Neder-Betuwe lag in de frontlinie. In klein gezelschap hebben we herdacht bij het monument Vliegers in het Vuur aan de Parallelweg in Opheusden.

Deze jonge mensen, leerlingen van een aantal basisscholen in Neder-Betuwe, vatten in weinig woorden samen waarom we herdenken. We herdenken de heldenmoed en vertwijfeling van de nog jonge vliegers. De offers die zij brachten voor onze vrede. Het kostbare geschenk dat zij ons gaven, namelijk de vrijheid.

De afgelopen jaren heb ik met dankbaarheid gemerkt dat deze erfenis van de vliegers die in de strijd omkwamen, gedragen wordt binnen onze dorpen. Het monument is te danken aan de inspanningen van de Comités 4/5 mei van Echteld, Ochten, Kesteren, Dodewaard en Opheusden. Het vormt nu een belangrijk baken in ons Neder-Betuwse landschap.

Het monument is een symbool van vrede en vrijheid. Het laat indringend zien welke prijs hiervoor is betaald. Het laat zien dat mensen in staat zijn offers te brengen voor het welzijn van de ander en de samenleving. Daarom vind ik het belangrijk dat wij blijven herdenken. Dat we hun namen blijven noemen. Als krachtbron om op een waardige wijze met de verkregen vrijheid om te gaan. Bezoek het monument eens. Lees de namen. Herdenken kan tenslotte elke dag.

 

Jan Kottelenberg,
uw burgemeester