Doe mee met de Week van lezen en schrijven

Op weg naar een samenleving waarin iedereen kan meedoen.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Om ervoor te zorgen dat zij allemaal aan de samenleving mee kunnen doen, is er tijdens de Week van lezen en schrijven van 8 tot en met 15 september extra aandacht voor laaggeletterdheid.

Gelderland geletterd

Om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving is het belangrijk dat laaggeletterden beter leren lezen en schrijven. Via Gelderland geletterd moedigt de provincie mensen aan om een cursus of training te volgen. Ook in Neder-Betuwe zijn er veel cursussen, spreekuren en lessen om volwassenen met Nederlands als moedertaal te helpen met lezen en schrijven. Tijdens een aantal van deze cursussen komt ook rekenen, omgaan met de computer en internet en het doen van digitale aanvragen voor bijvoorbeeld zorg aan bod. Onder dit bericht vindt u een overzicht van het aanbod in onze gemeente.

U kunt ook bellen met 0800 - 023 44 44 of naar www.ikdoeookmee.nl gaan voor hulp bij het lezen en schrijven.

Herken de signalen

Veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, vinden het lastig om daarover te praten. Lees op de website van Stichting Lezen en Schrijven aan welke signalen u laaggeletterdheid kunt herkennen. Hier zijn ook tips te vinden over wat u kan doen wanneer u vermoedt dat iemand moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen.

Overzicht aanbod leren lezen, schrijven, rekenen of omgaan met de computer, digitale aanvragen doen
 

Gebruik de schuifknop onderin de tabel om te zien waar en wanneer de cursussen zijn.

 

WatWie organiseert?Voor wie?WaarWanneer
Leerpunt Kesteren
ROC Rivor
Iedereen die beter Nederlands wil leren lezen en schrijven en/of hulp nodig heeft bij rekenen of digitale vaardigheden. Contact: Angela Smulders angelasmulders@rocivor.nl of 06 - 41 23 39 63.
Dorpshuis KesterenMaandag 9:00 - 11:00 uur
Leerpunt Dodewaard
ROC Rivor
Iedereen die beter Nederlands wil leren lezen en schrijven en/of hulp nodig heeft bij rekenen of digitale vaardigheden. Contact: Wilma Kruisselbrink wilmakruisselbrink@rocrivor.nl  of 0344 - 6 56 200.
Basisschool De Bellefleur DodewaardMaandag 9:00 - 11:00 uur
Cursus Klik & Tik
Bibliotheek Rivierenland
Mensen die nog weinig tot geen ervaring met de computer of internet hebben. In overleg met de deelnemer kijken we welk onderdeel het best bij hem of haar past. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1 uur. Aanmelden: via de klantenservice 0344 - 63 99 40 of basisvaardigheden@bibliotheekrivierenland.nl.
Bibliotheek Kesteren /
Bibliotheek Dodewaard
Data voor de cursus gepland in overleg met de deelnemers (bij 4 of meer aanmeldingen in een gemeente).
Cursus Digisterker
Bibliotheek Rivierenland
In deze cursus leert men onder andere om weg te vinden op de sites van de overheid. We kijken naar de berichtenbox op MijnOverheid.nl. Ook leren de deelnemers een DigiD aanvragen en gebruiken. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2 uur.
Bibliotheek Kesteren
Bibliotheek Dodewaard
Data voor de cursus gepland in overleg met de deelnemers (bij 4 of meer aanmeldingen in een gemeente).
Cursus DigiVitaler
Bibliotheek Rivierenland
Zaken rondom zorg en gezondheid kunnen steeds meer via de computer, tablet en smartphone geregeld worden. In deze cursus leert u online een afspraak plannen, dossiers inzien, een videoconsult en of een app die helpt met oefeningen of een dieet. De lijst met nieuwe zorgmogelijkheden is groot. Tijdens de cursus DigiVitaler komen deze mogelijkheden allemaal aan bod.
Bibliotheek Kesteren
Bibliotheek Dodewaard
Data voor de cursus gepland in overleg met de deelnemers (bij 4 of meer aanmeldingen in een gemeente).
Spreekuur Eerste Hulp bij Online
Bibliotheek Rivierenland
 
Hulp voor iedereen die ondersteuning wil bij het regelen van allerlei online zaken. 1-op-1, gratis en voor iedereen. Men hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek. Aanmelden: Hulp voor iedereen die ondersteuning wil bij het regelen van allerlei online zaken. 1-op-1, gratis en voor iedereen. Men hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek. Aanmelden: www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda of bel met : 0344-639940.
Bibliotheek Kesteren / Bibliotheek Dodewaard
Tweewekelijks (oneven weken) op dinsdag van 15.00-16.00 uur in Bibliotheek Dodewaard
Tweewekelijks (even weken) op dinsdag van 13.00-14.00 uur in Bibliotheek Kesteren
Informatiepunt Digitale Overheid
Bibliotheek Rivierenland
Hulp voor iedereen die vragen heeft over DigiD of het gebruik van de websites van de overheid. Men is welkom zonder afspraak, ze hoeven geen lid te zijn van de Bibliotheek en de hulp is gratis. Men kan zo binnenlopen.  in de volgende vestigingen: Ammerzoden, Beesd, Beneden-Leeuwen, Culemborg, Dodewaard, Dreumel, Druten, Geldermalsen, Haaften, Kerkdriel, Kesteren, Lienden, Tiel en Zaltbommel.
Bibliotheek Kesteren / Bibliotheek Dodewaard
Tijdens de openingstijden van deze bibliotheeklocaties: Bibliotheek Kesteren Bibliotheek DodewaardBibliotheek Kesteren