Column: Afval bestaat niet! Gun spullen een tweede leven.

Medewerkers Repair Café Neder-Betuwe met wethouder Stefan van Someren

De vrijwilligers van Repair Café Neder-Betuwe. Ze staan voor je klaar iedere eerste woensdagmiddag tussen 14:00 en 16:00 uur in ‘De Notenbalk Opheusden’ en iedere derde woensdagmiddag tussen 14:00 en 16:00 uur in het ‘Dorpshuis Ochten’. “Wij kijken wat kan, herstellen zo mogelijk direct en het is nog gratis ook. Een kleine bijdrage is leuk want daarvoor schaffen we gereedschap aan. Ben jij handig? Kom mee helpen. Leuk om reparaties samen te doen en – de wethouder zei het al - het is bij ons supergezellig!” Kom naar de Repairmiddag of stuur een berichtje via facebook of e-mail repaircafenebe@gmail.com

Innovatie oftewel vernieuwing is belangrijk, dat zal niemand ontkennen. Want hierdoor is steeds meer mogelijk. Maar het heeft soms een keerzijde en daar wil ik het hier graag over hebben. In onze Westerse samenleving zijn we eraan gewend geraakt – en misschien wel erdoor verwend – dat nieuwe spullen ons leven leuker en mooier maken. Denk aan je telefoon bijvoorbeeld. Steeds weer nieuwe snufjes, steeds handzamer en al lang niet meer alleen om te bellen (komt geloof ik soms op het laatste plan…). En wie het zich kan veroorloven die heeft zó weer een nieuwe.

Soms gaat dat ook zo met veel van onze andere spullen. Een klein mankement, slijtage of stuk? Verleidelijk om nieuw te kopen en het oude richting afval. Maar vraag je je ook weleens af wat er met al dat afval gebeurt? Realiseer je je dat sommige grondstoffen (voor die nieuwe spullen bijvoorbeeld) opraken of alleen verkrijgbaar zijn in landen waar je eigenlijk liever geen zaken mee doet? Bovendien, door de energiecrisis kunnen we ons de komende tijd minder veroorloven.

Natuurlijk, met recycling is een deel van de grondstoffen terug te winnen, maar het meeste belandt op een afvalberg of wordt verbrand. Echt circulair is natuurlijk hergebruik. Opnieuw gebruiken wat een ander niet meer wil, we doen dat al volop. Via de kringloopwinkels – met de mooie naam ‘vintage’!, Marktplaats en de lokale rommelmarkten. Maar het kan ook met je eigen spullen waaraan iets mankeert door die gewoon te repareren. Ben je niet handig genoeg? Of denk je dat repareren duur is? Hierbij de tip: Ga eens langs bij Repair Café Neder-Betuwe!

Repair Café Neder-Betuwe bestaat uit een grote groep enthousiaste vrijwilligers die graag meehelpt om spullen een tweede leven te geven. Als wethouder duurzaamheid was ik al een paar keer bij ze op bezoek. Wat een enthousiasme en kundigheid. Broeken en hemden met scheur of gat, ze gingen gelijk onder de naaimachine. Een mankement aan heggenschaar of boormachine; tafelventilator, stofzuiger of radio, fiets-acculader, telefoon of computer en zelfs de platte televisie? Deze handige dames en heren weten er raad mee! Tijdens mijn bezoek kon ik het niet laten om mee te doe met al dat repareren. Ga ernaartoe als je iets hebt dat gemaakt moet worden! Misschien ben je zelf wel handig en kan je zelfs meehelpen. Ik verzeker je: het is er supergezellig!

Stefan van Someren,
Wethouder Duurzaamheid en Klimaat