Huizen van het dorp

Om zo veel mogelijk mensen te betrekken bij het dorp, heeft de gemeente Neder-Betuwe samen met inwoners Huizen van het Dorp opgezet. U als dorpsbewoner weet namelijk het beste wat er in uw eigen dorp goed gaat, wat beter zou kunnen of wat er nog mist. Een Huis van het Dorp is van, voor en door de dorpsbewoners.
Na het succes van het Huis van Ochten (in 2013 gestart) zijn in 2014 het Huis van Dodewaard, het Huis van Opheusden, het Huis van Kesteren en het Huis van IJzendoorn van start gegaan. De invulling ligt bij de dorpsbewoners zelf. De gemeente en professionals houden zich op de achtergrond. Alleen als dorpsbewoners erom vragen, bieden ze ondersteuning of werken met hen samen.

Waarom?

Als de mensen in een dorp elkaar kennen en dingen samen doen, is het er prettiger wonen. Natuurlijk gebeurt er al van alles in de Neder-Betuwse dorpen. Er zijn veel verenigingen actief en ook de kerken organiseren ontmoeting en activiteiten. Maar toch leven er nog te veel mensen in hun eentje, zonder veel contact met anderen. En dat is helemaal niet nodig.

Wat is een Huis van het Dorp?

Een Huis van het Dorp is van, voor en door bewoners. Hierbij mag alles en moet niets. Bewoners kunnen bijvoorbeeld activiteiten organiseren, elkaar ontmoeten, handen en voeten geven aan het uitdragen van een ideaal, samen werken aan het oplossen van een probleem of vrijwilligerswerk doen. U bepaalt als bewoners zelf wat er gebeurt en hoe dat gebeurt. Dat ziet er in elk dorp dus anders uit. In de activiteitenagenda op deze site en in Hét Gemeentenieuws komt u diverse activiteiten van de Huizen van het Dorp tegen.

Uitgelicht

Zoeken