Partnergemeente Pepowo in Polen

Onze gemeente heeft een stedenband met de Poolse plaats Pepowo. Het eerste contact was in 1989 toen de voormalige gemeente Dodewaard met Pepowo ging samenwerken.

PepowoOok na de herindeling is het contact gebleven. Dankzij de samenwerking is al veel tot stand gebracht. Een brandweerauto verhuisde, de inventaris van een school werd compleet gemaakt, kennisoverdracht vond plaats en informatiemateriaal voor bedrijven werd uitgewisseld. Ook is inmiddels een uitwisselingsproject van leerlingen opgezet.

Op 18 september 2003 besloot de raad van Neder-Betuwe formeel om de stedenband die er voorheen was met Dodewaard, over te nemen zodat met dit werk kan worden doorgegaan. Inmiddels zijn al meerdere inwoners uit andere dorpen actief betrokken bij dit project zodat deze zogenoemde stedenband van betekenis is voor de gehele gemeente.

Gegevens over de plaats

Pepowo in Polen is de partnergemeente van Neder-Betuwe. Deze plaats ligt in Wielkopolski, een landbouwgebied halverwege Poznan en Wroclaw in de provincie Leszno.

De gemeente is 86,7 hectare geroot en telt 6.100 inwoners waarvan de meeste mensen werken als boer of werkzaam zijn in de voedselindustrie. Landelijk gezien heeft de streek de best ontwikkelde landbouw.

Pepowo is verdeeld over 13 dorpen en gemiddeld wonen er zo’n 70 personen op een vierkante kilometer.

Projecten

Er zijn al veel projecten gerealiseerd. Een greep hieruit: kerstpakketten en hulpgoederen, de installatie van een nieuwe verwarmingsketel en audio- en videoapparatuur in een school, een brandweerauto.

Uitwisselingsprogramma’s

Inmiddels zijn er al veel uitwisselingsprogramma’s geweest, onder andere met schoolkinderen, de voetbalvereniging, het dameskoor en de brandweer. Ook zijn er prima contacten tussen families onderling. Elke twee jaar komen veertig Poolse kinderen voor een vakantieweek naar Neder-Betuwe.

Bestuurlijke contacten

In de zomer van 2003 bracht een delegatie van onze gemeente een bezoek aan Pepowo. Dit bezoek werd in 2006 herhaald. Een Pools tegenbezoek werd gebracht in de zomer van 2004. Deze contacten zijn als zeer waardevol ervaren.

Veel ervaringen worden uitgewisseld. Bijvoorbeeld op het gebied van de inrichting van de gemeentelijke organisatie en de wijze waarop het beleid over sport en cultuur in de beide gemeenten is vorm gegeven. Ook ouderenzorg komt aan bod en de mogelijkheden tot economische ontwikkelingen.

Lees hier het verslag van het bezoek aan Pepowo van 19-24 april 2012 (PDF, 1,6 mb).

Lees hier het verslag van de viering van het 25-jarig jubileum van de samenwerking tussen Pepowo en Neder-Betuwe (PDF, 1,9 mb).

Pepowo bij komborden Neder-Betuwe

De stedenband werd in mei 2004 zichtbaar gemaakt. Bij de komborden van Neder-Betuwe werd een extra paneel toegevoegd met de aanduiding dat Pepowo onze partnergemeente is.