Oorlog en monumenten in Kesteren

Herdenking in Kesteren

In Kesteren neemt de dodenherdenking een belangrijke plaats in. Het plaatselijke Comité 4 / 5 mei verzorgt elk jaar op 4 mei een plechtigheid bij het graf van Johannes van Zanten.

Johannes van Zanten

Johannes van Zanten was een van de hoofdmannen van het verzet in de Betuwe en woonde in Kesteren. Door verraad is hij in september 1944 in Utrecht gearresteerd en in december 1944 bij de Willem III kazerne in Apeldoorn gefusilleerd. Hij is begraven op de oude begraafplaats aan de Nedereindsestraat in Kesteren.

Straatnaambord van het Johannes van Zantenplein.

Herdenkingsmonument

Leden van het voormalige verzet hebben in 1945 op het graf van Johannes van Zanten een gedenkzuil met zijn beeltenis geplaatst. De vorm van de zuil symboliseert het afgebroken leven.

Graf van Johannes van Zanten.

Oorlogsgraven

Op deze begraafplaats bevinden zich nog twee andere oorlogsgraven. Op 4 mei worden ook hier bloemen gelegd.

Graf van Willem van Vlaanderen.

Graf van Frederik van de Wetering.

Gedenkplaat boerderij De Hazenhof Boveneindsestraat Kesteren

Zestien Britse parachutisten en een Amerikaan waren tijden 'Operation Market Garden' in september 1944 met hun vliegtuig neergestort in de Maten in Dodewaard. Door het verzet werden ze overgebracht naar boerderij De Hazenhof in Kesteren. Later konden zij via de Waal ontsnappen naar de geallieerde linies. Op 3 mei 1995 onthulde één van hen, sergeant Spring, een plaquette bij de ingangspoort van De Hazenhof.

Gedenkplaat bij boerderij De Hazenhof.