Oorlog en monumenten in Echteld

Herdenking in Echteld

Er was in het dorp Echteld behoefte om ook een eigen monument te hebben. Een monument, niet alleen voor de gesneuvelde militairen, maar ook voor de omgekomen burgerbevolking. Huis aan huis werd een collecte gehouden, er werd bijgepast door een aantal nauw betrokkenen, en van de kerk werd een stukje grond verkregen. Er kwam een eenvoudig monument, ontworpen door beeldhouwer Hans Petrie. Elk jaar, na een herdenkingsdienst in de naastgelegen Nederlandse Hervormde Kerk, vindt er een herdenking plaats.

Monument bij de Hervormde Kerk in Echteld.

Detailfoto van het monument.

Gedenkplaat in Echteld voor omgekomen bemanningsleden

Herinneringsplaquette bij de kerk in Echteld.

Op initiatief van de Dorpstafel Echteld en de Oranjeverening Echteld is op 4 mei 2013 een gedenkplaat onthuld in de tuin bij de Johannes de Doperkerk ter nagedachtenis aan vijf jonge Canadezen dieop 12 maart 1943 met hun vliegtuig neerstortte op het kruispunt tussen de kerk en Van Balveren. Zij waren die avond opgestegen in een Wellington-III bommenwerper van de RAF-basis Topcliff in Noord-Yorkshire, in het noorden van Engeland. Hun missie was om in Essen in Duitsland de wapenfabrieken van Krupp te bombarderen. Maar die avond om 23.00 uur werden ze getroffen door afweergeschut dat de Duitsers hadden opgesteld in de Betuwe.

Hun vliegtuig stortte neer en alle vijf bemanningsleden kwamen om:
- Piloot Robert Caldwell (22)
- Navigator Gordon Cory (20)
- Waarnemer William Topping (24)
- Radiograaf Alfred Larson (23)
- Boordschutter Leslie Parker (28)

Hun stoffelijke resten zijn begraven op de militaire begraafplaats in Uden. De resten van het vliegtuig liggen nog in de grond.