Tweede Wereldoorlog

 • Monumenten in Neder-Betuwe die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog

  In dit artikel staat een document met monumenten in Neder-Betuwe die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

 • Nagelaten fotoboeken Gustave Goethals

  Oud-strijder Gustave Goethals van de Belgische Brigade Piron overleed op 11 mei 2013 op 86-jarige leeftijd. Hij was mede-grondlegger van het paneel voor de Belgische Brigade Piron in het monument voor het gemeentehuis ter nagedachtenis aan de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.

 • Het oorlogsrelaas van de omgekomen bemanning Halifax

  Een aantal leden van de bemanning van de bommenwerper Halifax Mk III, (serienummer MZ715, code KN-Z) van 77 Squadron RAF, is in 1944 begraven in Dodewaard en Uden.

 • Jozef Derboven van de Piron Brigade (België)

  Eind 2011 las mevrouw Jeanne Servranckx uit België, een bekend genealoog van 82, op de website van de gemeente Neder-Betuwe het oorlogsrelaas over de gecrashte Halifax-bommenwerper boven Dodewaard en Ochten. Daarbij ook de vermelding van twee tijdelijke Belgische oorlogsgraven in Dodewaard die in 1946 door de Openbare Lagere School in Dodewaard waren geadopteerd.

 • Herinneringsplaquette gesneuvelde Indiëgangers

  Op 28 juni 2013, tijdens de lokale Veteranendag, onthulden twee nabestaanden samen met de burgemeester de plaquette ter nagedachtenis aan vijf inwoners van de gemeente Neder-Betuwe. Deze vijf mannen sneuvelden in Nederlands-Indië tijdens de politionele acties.

 • Verslag Dakota-crash

  In dit artikel leest u een verslag van de heer A. Verbakel uit Uden, lid van de Documentatiegroep Volkol.

 • De familie Frank uit Ochten

  Salomon David Frank had in Ochten in de Ambachtstraat een goed florerende textielwinkel. Het ging hem zo goed, dat hij een nieuw pand liet bouwen naast het oude. Het nieuwe pand is in de oorlog verwoest, terwijl het oude pand nog aan de Ambachtstraat staat. Ook liet de heer Frank twee blokken huizen (twee onder een kap) bouwen in de Driehoek, een zijstraat van de toenmalige Dorpsstraat, nu een zijwegje van de Liniestraat. Één blok staat er nog steeds.

 • Gemeente Neder-Betuwe in de Tweede Wereldoorlog

  Op 28 augustus 1939 werd de algemene Mobilisatie bekend gemaakt; de Duitse troepen vielen ons land binnen op 10 mei 1940 en het zou tot 5 mei 1945 duren voordat het hele land weer was bevrijd. De oorlogsjaren betekenden een zware tijd voor de bevolking van de dorpen die nu in de gemeente Neder-Betuwe liggen.