Vliegers in het vuur - aanvulling over Ed Fulmer, Ridder Militaire Willems-Orde

Ed Fulmer

Ed Fulmer

Edward Simons Fulmer, geboren op 16 april 1919 in East Syracuse (New York) was een Amerikaanse luchtmachtofficier. Hij werd op 17 oktober 1946 bij Koninklijk Besluit door Koningin Wilhelmina benoemd tot ridder in de Militaire Willems-Orde voor zijn heldhaftig optreden nabij Opheusden.

Militaire Willemsorde

Ridderdiploma Militaire Willemsorde

Ed Fulmer was een van de piloten tijdens operatie Market Garden van het ongewapend transportvliegtuig met parachutisten en voorraden. In het Koninklijk besluit van zijn onderscheiding staat het als volgt omschreven: Hij heeft

(…) "zich in den strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw op de volgende wijze onderscheiden:
Op 18 september 1944 deed hij als tweede piloot van een Douglas C47 dienst bij de inval uit de lucht in Nederland, ook wel bekend als operatie "Market Garden". Het vliegtuig van Luitenant Fulmer, beladen met een voltallige afdeling parachutetroepen en een hoeveelheid zeer ontplofbare stoffen, werd zwaar beschadigd door afweervuur van de Wehrmacht waardoor de piloot bewusteloos raakte en een hevigen brand ontstond. Het stuur van de machine overnemend, bleef hij standvastig op zijn post, terwijl intussen de parachute-troepen en de bemanning zich, door uit het vliegtuig te springen, konden redden. Ondanks ernstige brandwonden aan het gelaat, nek, rug en armen wist hij zijn machine op het land te zetten in een heldhaftige poging om het leven van den bewusteloze piloot te redden. Luitenant Fulmer heeft hierbij buitengewone heldhaftigheid getoond en daarbij zijn eigen veiligheid niet geteld.”

Voor dit heldhaftige optreden ontving Fulmer ook het Distinguished Service Cross. Later kwam daar nog een Amerikaanse onderscheiding bij, het Purple Heart.

Afscheid Ed Fulmer, Ridder Militaire Willems-Orde

Op 31 december 2017 overleed Ed Fulmer in zijn geboorteplaats East Syracuse, 98 jaar oud. Diverse vertegenwoordigers van Defensie namen op 6 januari 2018 in de Verenigde Staten afscheid van deze Ridder in de Militaire Willems-Orde.

Wake en medalles Ed Fulmer

Tijdens een wake bij de kist met het stoffelijk overschot hielden Nederlandse luchtmachtmilitairen de wacht. Vervolgens vond een herdenkingsceremonie plaats in het rouwcentrum van Syracuse. Ridder MWO majoor Gijs Tuinman was bij de plechtigheid aanwezig. Hij las het ridderdiploma voor en overhandigde de medaille RMWO4 aan de dochter van Ed Fulmer. Daarna legde hij een orchideetak op het kussen op de kist. De Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten, Henne Schuwer, overhandigde de familie een brief van koning Willem Alexander.

Eer

Generaal-majoor buiten dienst Henk Morsink, voorzitter van het Kapittel der Nederlandse Willems-Orde, roemde Edward Fulmer om zijn heldhaftigheid tijdens Operatie Market-Garden in 1944. "Ik had de eer hem de afgelopen jaren drie keer te ontmoeten. Ik herhaal dan ook graag de woorden van generaal Patton: 'We moeten niet huilen om het verlies van deze man, maar we mogen God danken voor de eer en het privilege om deze grote man, Edward Simons Fulmer, te hebben gekend'. We zullen Ed nooit vergeten."

Erewacht en wake
Nederlandse luchtmachtmilitairen houden de wacht bij de kist met het stoffelijk overschot van Ed Fulmer

Herdenking in Opheusden - Vliegers in het vuur

Erewacht bij monument
Dezelfde Nederlandse luchtmachtmilitairen die de wacht hielden bij de kist met het stoffelijk overschot van Ed Fulmer waren aanwezig bij de onthulling van het herdenkingsteken ‘Vliegers in het Vuur’ dat door de gezamenlijke Comités 4/5 mei Neder-Betuwe werd opgericht als herinnering aan de 16 neergestorte vliegtuigen in september 1944.

Bij de zuil bij het monument

Foto's bij het monument