Stolpersteine

Ambachtstraat 7 in Ochten

Op verzoek van Harmonie en Dorpstafel Ochten legde op dinsdag 26 juli 2011 de Berlijnse kunstenaar Gunter Demnig op het trottoir voor Ambachtstraat 7 in Ochten vier zogenoemde Stolpersteine (letterlijk struikelstenen).
Eén voor Salomon Frank, één voor zijn vrouw Marianne en twee voor hun dochtertjes Betty en Ietje. De familie Frank woonde aan de Ambachtstraat tot april 1943.

Ochten Stolpersteine
Stolpersteine is een door de kunstenaar opgezet project. Hij brengt overal in de wereld gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Demnig noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.
Op de stenen zijn in een messing plaatje de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. De kleine stenen (10 x 10 cm) werden lange tijd door de kunstenaar zelf gemaakt en geplaatst. Door de stormachtige ontwikkeling van het project is het tegenwoordig nodig dat een bevriende kunstenaar hem ondersteunt. Het project Stolpersteine loopt sinds 1994.