Vliegers in het Vuur - Herdenking 2020

'Remember September'

2020-09-18 Herdenking Vliegers-04 - toespraken

Op vrijdagmiddag 18 september 2020 vond - door de coronamaatregelen in klein gezelschap - een korte herdenking plaats bij het gedenkteken ‘Vliegers in het Vuur’ aan de Parallelweg in Opheusden. Dat werd op 20 september 2019 onthuld aan het begin van de periode 75 jaar bevrijding. Een gezamenlijk project van de Comités 4/5 mei Neder-Betuwe, met support van ondernemers. 

Ed Fulmer

Bart Belonje, ontwerper van het gedenkteken, memoreerde woorden uit het dagboek van vlieger Ed Fulmer die in 1944 de crash bij Opheusden overleefde en voor zijn heldhaftig optreden de Militaire Willems Orde kreeg uit handen van Koningin Wilhelmina. 

Remember September

Burgemeester Kottelenberg noemde in zijn toespraak de symboliek van het gedenkteken: de vliegers die zich in de ‘Remember September’-dagen inzetten voor onze vrijheid.

‘Opdat wij niet vergeten!’

De vertegenwoordigers van elk Comité 4/5 mei Neder-Betuwe en van de gemeente legden bloemen bij het hoofdelement en bij elke zuil. ‘Opdat wij niet vergeten!’  

2020-09-18 Herdenking Vliegers in het Vuur - kranslegging 450

 Herdenking Vliegers in het vuur - inzet (krans)

Bloemen worden bij de zuilen gelegd 2

Bloemen worden bij de zuilen gelegd

Vertegenwoordigers van de gezamenlijke Comités en de gemeente bij Vliegers in het Vuur

Het is de bedoeling dat ‘in betere tijden’ elk jaar rond 20 september een uitgebreidere ‘Remember September’ herdenking plaatsvindt bij 'Vliegers in het Vuur'.