75 jaar vrijheid - samen hierbij stilstaan

Herdenken op maandag 4 mei en vieren op dinsdag 5 mei

75 jaar vrijheid

Herdenken op maandag 4 mei

We herdenken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en allen die daarna omkwamen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Wij houden daarbij rekening met de overheidsmaatregelen die nodig zijn in deze tijd.

Vlag hele dag halfstok op 4 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt aan heel Nederland om dit jaar op 4 mei de vlag (zonder wimpel) thuis de hele dag halfstok te hangen. Dit wijkt af van het vlagprotocol (waarin 18:00–21:00 uur staat). Gemeente Neder-Betuwe sluit zich graag aan bij dit verzoek van het Nationaal Comité. Laten we samen in verbondenheid herdenken, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten. Hangt op 4 mei de hele dag de vlag halfstok.

Toespraak en kranslegging online

Kijk op het YouTubekanaal Neder-Betuwe op 4 mei vanaf ongeveer 20:30 uur (na de Nationale Herdenking) naar beelden uit Neder-Betuwe die tevoren zijn opgenomen: de toespraak van burgemeester Kottelenberg bij het monument Vliegers in het Vuur. De kranslegging bij de monumenten en bloemlegging op de oorlogsgraven in Dodewaard, Opheusden, Kesteren en Ochten. De herdenking vanuit Echteld volgt later die avond of de volgende dag.

Kerkdiensten - uitsluitend online -  op 4 mei

  • 19:00 uur: in de Hervormde Sint Jan de Doperkerk van Echteld met korte meditatie door Ds. G. Schouten. Hierna vindt in beslotenheid de kranslegging plaats bij het monument naast de kerk. De dienst is (uitsluitend) te beluisteren via de kerktelefoon en op www.kerkdienstgemist.nl.
  • 19:30 uur: in de Hersteld Hervormde kerk Opheusden met meditatie door Ds Van de Kamp en korte toespraak wethouder Van Wolfswinkel. 20:00 uur twee minuten stilte waarna de organist twee keer de melodie van het Wilhelmus speelt voor meezingen thuis. De dienst is (uitsluitend) te beluisteren via de kerktelefoon en op www.kerkdienstgemist.nl. Lees hier meer.

Taptoe

Het Nationaal Comité roept blazers in Nederland op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis om 19:58 uur. Dit signaal is de muziek, gespeeld door blazers, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Meer informatie over het Taptoe-signaal, het verschil met de Last Post en de partituur is te vinden op www.4en5mei.nl.

Vieren op dinsdag 5 mei

Op dinsdag 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden. Dat doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt verantwoordelijkheid van ons allen. Vrijheid is rijkdom. Hangt u de vlag (zonder wimpel) in top, de hele dag.

Voor kinderen

Wil je thuis meer leren over de Tweede Wereldoorlog of over 4 en 5 mei? Of heb je vragen over vrijheid? Download het 4 en 5 mei Denkboek 2020 en ga aan de slag: www.4en5mei.nl/educatie/voor-kinderen.

Neder-Betuwe Magazine

In samenwerking met de Comités 4 en 5 mei Neder-Betuwe is het Neder-Betuwe Magazine ’75 jaar Vrijheid’ gemaakt en huis aan huis in Neder-Betuwe verspreid. Deze is ook hier te bekijken.

Logo bevrijding