Lagere energierekening door vloerisolatie en zonnepanelen

'Inkoopactie trok ons over de streep om te investeren'

Jan en Hanna Bruyn uit Dodewaard hebben vloerisolatie en zonnepanelen aangeschaft via de gezamenlijke inkoopactie voor energiebesparende maatregelen van de gemeente Neder-Betuwe. Jan Bruyn: "Je huis verduurzamen is tegenwoordig een belangrijk thema. Niet alleen vanwege het klimaat, maar ook om je energierekening te verlagen. Energie wordt tenslotte alleen maar duurder. Ik vind het een taak van de overheid om burgers te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Dat doen ze hier in Neder-Betuwe uitstekend. Het trekt je toch over de streep om te investeren in het verduurzamen van je huis."

Spouwmuur ongeschikt voor isolatie

De vrijstaande woning van Jan en Hanna staat in het buitengebied van Dodewaard, vlak bij de grens met Ochten. Het huis is gebouwd in 1972, maar het echtpaar woont er sinds 2008. "Toen we dit huis kochten, hebben we veel aan de gevels gewijzigd", vertelt Jan. "We hebben nieuwe kozijnen geplaatst en dubbelglas laten zetten. Het metselwerk aan de buitenkant van ons huis hebben we laten ‘keimen’, maar deze verf laat veel minder vocht door. Helaas is de spouwmuur hierdoor ongeschikt geworden om te isoleren. Omdat de muren niet meer ademen, kan het dan vochtig worden in huis. Bovendien is de constructie van de muren, met een houtskelet en gipsplaten, ook niet geschikt voor isolatie."

Eisen

Jan: "Voor wat de zonnepanelen betreft kregen we goed advies over de mogelijkheden en welke panelen in ons geval het meest zouden opbrengen. Zelf hadden we ook een aantal eisen. Zo wilden we maar één strook van maximaal twaalf panelen op ons dak en die mocht niet helemaal tegen de nok aanliggen. Dat vonden we niet mooi."


Schuimpakket

Nu bleef alleen de vloerisolatie nog over. Jan dacht zelf dat de vloer geïsoleerd kon worden met speciale vloerisolatiefolie. "De bouwtechnicus die ons adviseerde, gaf aan dat folie niet zo’n goed idee was. De watermeter zit in de kruipruimte onder de vloer en we hebben er dakpannen liggen, dus we komen er zo nu en dan. Die folie is vrij kwetsbaar en als je eraan blijft haken, dan scheurt het snel en neemt de isolatiewaarde af." De bouwtechnicus adviseerde daarom een schuimpakket. "Ook niet helemaal ideaal", vertelt Jan. "De leidingen zitten nu achter het schuim. Als daar iets mee is, kun je er niet meer zo makkelijk bij. Maar ik ben er van overtuigd, dat dit wel de beste keuze is in onze situatie."