Projecten Wind & Zon in Neder-Betuwe

Windpark Midden-Betuwe

Initiatiefnemers Burgerwindcoöperatie West-Betuwe en Betuwemolen willen samen met de inwoners negen windturbines bouwen tussen Dodewaard en Zetten. De molens komen aan beide kanten van de A15 en wekken elektriciteit op voor circa 29.000 huishoudens. Windpark Midden-Betuwe maakt het Rivierenland een stukje groener. En ook sterker: inwoners van Neder-Betuwe en Overbetuwe kunnen financieel profiteren.

Energiepark Echteld – Lienden

In het gebied langs de A15 nabij Echteld en Lienden onderzoekt Vattenfall de mogelijkheid voor het ontwikkelen van een zonnepark en een windpark. We noemen deze verschillende initiatieven samen ‘Energiepark Echteld Lienden’. Vattenfall wil zoveel mogelijk maatschappelijke meerwaarde creëren. Dat betekent dat iedereen moet kunnen meedoen en meeprofiteren. Vattenfall werkt hiervoor samen met Energiecoöperatie Echteld-Lienden.

Zonnepark Echteld

In Echteld ontwikkelt Vattenfall Zonneweide Spoorstraat. Zonneweide Spoorstraat produceert straks net zoveel stroom als het gemiddelde energieverbruik van alle huishoudens in Echteld en een deel van de bedrijven. Inwoners van Echteld zien de zonnepanelen niet vanuit hun woning, maar kunnen er wel van profiteren. Zij kunnen zich namelijk als eerst inschrijven voor verschillende lokale voordelen en zo meedelen in de opbrengst van het zonnepark. Daarna is het de beurt aan overige inwoners van de gemeente Neder-Betuwe en daarbuiten.

Zonnepark Hemmen

Zonnepark Hemmen is een initiatief van Zonnepark Hemmen B.V. Het beoogde zonnepark zal worden aangelegd op Landgoed Hemmen. De geplande locatie van het Zonnepark Hemmen is tussen de A15/Betuwelijn en de spoorlijn Tiel-Arnhem. Op het perceel van 21 ha aan de Leygraafseweg, ten westen van de Veedijk, kunnen 65.000 zonnepanelen worden geplaatst. Het perceel bestaat nu uit grasland. Met de opbrengst van Zonnepark Hemmen kunnen ongeveer 5.000 huishoudens in de gemeente Overbetuwe van duurzame stroom worden voorzien. Dat is ongeveer een kwart van de huishoudens in de gemeente.

Lees in de presentatie (pdf) meer over de plannen voor Zonnepark Hemmen en de voordelen voor inwoners.

Zonnepark Medel

Zonnepark Medel ligt in het buitengebied van de gemeente Neder-Betuwe, ten noorden van de A15 bij op- en afrit 34 Echteld. Het zonnepark ligt in een vrij industriële omgeving. Aan de noordzijde van het plangebied loopt de rivier de Linge en aan de oostzijde van het plangebied ligt landgoed Lingewaard. Het zonnepark wordt zorgvuldig landschappelijk ingepast met ruime natuurvriendelijke oevers en een grondwal. De werkzaamheden zijn begin september begonnen. Het zonnepark levert eind november 2021 de eerste duurzame stroom.