Actie Schone Waal op 8 oktober 2022

Verenigingen halen zwerfafval uit uiterwaarden Neder-Betuwe

Op 8 oktober werd de Actie Schone Waal weer georganiseerd. Zes verenigingen hielpen mee met het opruimen van zwerfafval in de uiterwaarden van Neder-Betuwe. Langs de Waal werd vanaf de Alexanderbrug tot aan de kerncentrale in Dodewaard troep opgeruimd. Dit jaar is er ook een stuk van de kom meegenomen. Samen hebben de verenigingen binnen de kortste tijd een half gevulde container zwerfafval opgehaald. De Actie Schone Waal zorgt ervoor dat veel troep niet met de rivier mee de zee in spoelt.

Handschoenen, zakken en vuilgrijpers

Om 10.00 uur gingen de opruimploegen van start, goed uitgerust met handschoenen, vuilgrijpers, zakophouders en plastic zakken. Het was een mooie zonnige dag voor het Waaljutten. De container werd uiteindelijk half gevuld met zwerfafval. Goed nieuws dat er niet meer te vinden was. Dit had waarschijnlijk ook te maken met het CITO- event dat twee weken plaatsvond, daarbij hadden vrijwilligers in de Willemspolder al zwerfafval opgeruimd.

Bijzondere vondst: een rupsband

Natuurlijk wordt het gebruikelijke zwerfafval opgeraapt, zoals: glas en (bier)flesjes, veel blikjes, veel grote plasticflessen en -bekertjes, piepschuim, snoeppapiertjes, lege chipszakjes, veel kleine kapotte stukjes plastic, plastic kratjes, stukken touw en complete vuilniszakken met afval.

De meest opmerkelijke vondst was een rupsband van een machine. Deze was veel te zwaar om te tillen. Toch wel  apart dat iemand dit zomaar in de natuur achterlaat. Het kan bijna niet dat de rupsband aangespoeld is, dit is waarschijnlijk  op een andere manier in de uiterwaarde terecht gekomen.

Zes verenigingen uit Neder-Betuwe

De verenigingen die meehielpen waren: Stichting Stal Ziggy, Hervormde Gemeente IJzendoorn, Muziekvereniging Kunst na Arbeid , Buurtvereniging De Voorste Akkers, Sportfokkersvereniging Dodewero en Motorclub De Buddyrijders.

Doe ook mee met de volgende actie!

De Actie Schone Waal wordt tweemaal per jaar georganiseerd: in april en oktober. Verenigingen krijgen een financiƫle vergoeding voor hun hulp bij het opruimen van zwerfafval. Nieuwe verenigingen die ook willen meedoen met de actie kunnen zich opgeven via email: duurzaamheid@nederbetuwe.nl.