Actie Schone Waal op 25 maart 2023

Verenigingen hebben zwerfafval opgeruimd in de uiterwaarden van Neder-Betuwe

Elk jaar organiseert het landelijke project Schone Rivieren van IVN, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation schoonmaakacties in de uiterwaarden van de rivieren in Neder-Betuwe. Deze schoonmaakacties vinden plaats in het voor- en najaar. Verenigingen krijgen een aantrekkelijk financiële vergoeding voor de clubkas als zij meedoen en alle vervuiling opruimen. Op 25 maart vond de actie Schone Waal weer plaats. Acht verenigingen hielpen deze dag mee om de uiterwaarden op te ruimen.

Volle zakken en een mooie bus

Ondanks de stevige wind en flinke regenbuien gingen de Waaljutters toch de uiterwaarden in om zwerfvuil op te ruimen. Er werd van alles gevonden, waaronder plastic kratten, een fauteuil, vooral veel lege bier- en colablikjes, maar ook hele tassen vol met rommel die waren gedumpt. De firma Van Mossel uit Tiel had een Nissan-bus om al het afval op de locaties op te halen gesponsord, dit bleek erg handig. Aan het eind van de middag hadden de verenigingen een container vol troep verzameld.

Opmerkelijke vondst: drie cavia’s

Het is bijna niet te geloven, maar tijdens de actie Schone Waal zijn drie cavia’s gevonden vlakbij het pontje naar Druten aan de Veerweg in Dodewaard. Het ging om een bruine, een zwart gevlekte en een bruin gevlekte cavia. Nadat ze waren gevonden zijn de drie cavia’s in een houten kistje gedaan en opgehaald door de Dierenambulance. Eén van de cavia’s was er erg slecht aan toe en is helaas later overleden. Wat erg toch dat deze cavia’s gewoon zijn achtergelaten!

Acht verenigingen deden dit keer mee

De volgende verenigingen deden mee aan de actie op 25 maart: Stichting Stal Ziggy, Muziekvereniging Kunst na Arbeid, Vrouwenvereniging Dorcas Hervormde Gemeente, Volleybalvereniging DOVOL Dodewaard, Hardloopvereniging De Dijkrunners, Buurtvereniging de Voorste Akkers, Sportfokkersvereniging Dodewero en Buurtvereniging Hien tot Hien.