Zwerfafval-aanpak in Neder-Betuwe

Zwerfafval is afval dat niet terecht komt in de vuilnisbak, maar op straat, in de berm, op het strand of in parken. Of het nu per ongeluk of expres op de grond belandt, één ding staat vast: zwerfafval is slecht voor natuur, dier en mens. De gemeente wil daarom graag samen met inwoners zwerfafval opruimen en zorgen dat de omgeving weer schoon wordt en blijft.

Op deze pagina lees je wat de gemeente en inwoners doen aan activiteiten en initiatieven in jouw buurt en hoe je zelf mee kunt doen om zwerfafval op te ruimen.

Verslag Zwerfafvalbijeenkomst op 12 mei 2022

Op donderdagavond 12 mei 2022 was er een bijeenkomst over zwerfafval. Ongeveer 30 vrijwilligers kwamen naar het Dorpshuis in IJzendoorn. Afvalverwerkingsbedrijf Avri gaf een presentatie. Er was een pubquiz over zwerfafval en de vrijwilligers kwamen met veel goede tips en ideeën. Het was een zeer geslaagde avond! Lees hier het verslag van de bijeenkomst (PDF, 5,5 mb).

Nieuwsbrief Zwerfafval Neder-Betuwe

De Nieuwsbrief Zwerfafval verschijnt een paar keer per jaar en is bedoeld om zwerfafvalvrijwilligers en verenigingen die zwerfafval opruimen te informeren en de onderlinge binding te versterken.

Aanvraagformulier materialen om zwerfafval te rapen

Via dit aanvraagformulier kun je materialen aanvragen om zwerfafval te rapen. Denk aan: hesjes, vuilniszakken, grijpers, handschoenen en ringen.

Zwerfafvalbrigade Neder-Betuwe Schoon

In 2019 is de Zwerfafvalbrigade Neder-Betuwe Schoon opgericht. De Zwerfafvalbrigade is een platform voor inwoners, die willen helpen bij het opruimen van zwerfafval. De Zwerfafvalbrigade groeit, iedere dag komen er nieuwe deelnemers bij! Je kunt individueel zwerfafval opruimen of met een groepje.

(Sport) verenigingen kunnen geld verdienen met zwerfafval opruimen!

(Sport)verenigingen kunnen extra geld verdienen met het opruimen van zwerfafval. Als verenigingen 6 keer per jaar het zwerfafval in het gebied opruimen, dan krijgen zij € 500,-. Dat is toch mooi meegenomen!

Schoonmaakactie Schone Waal in oktober en maart

Elk jaar organiseert het landelijke project Schone Rivieren van IVN, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation schoonmaakacties in de uiterwaarden van de rivieren in Neder-Betuwe. Deze schoonmaakacties vinden plaats in het voor- en najaar. Verenigingen en groepen krijgen een aantrekkelijk financiële vergoeding voor de clubkas als zij meedoen.

Kaart Nederland Schoon

Op de website van Nederland Schoon staat een interactieve kaart, waarop je kunt zien in welke gebieden inwoners van Neder-Betuwe al schoonmaakacties houden voor een schone buurt. Zet ook jouw schoonmaakactie op de kaart!

Leuke websites en apps over zwerfafval

Er zijn hele leuke websites en apps om Nederland een stuk schoner te maken, zonder zwerfafval!