Door opwarming van de aarde krijgen we te maken met extreme natuurverschijnselen, zoals hitte, droogte, extreme regenbuien, overstromingen en orkanen. De oorzaak ligt voor een groot deel bij het gebruik van fossiele brandstoffen, hierdoor wordt het broeigas CO₂ uitgestoten. Om nog grotere opwarming tegen te gaan moeten we wereldwijd de uitstoot van CO2 verminderen.
Wereldwijd: het Klimaatakkoord
In 2015 hebben 195 landen het Klimaatakkoord afgesloten om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dit doen zij door zelf minder energie te verbruiken én door over te gaan van het gebruik van fossiele brandstof naar duurzame energiebronnen. We moeten nú handelen.
Nationaal klimaatakkoord
Nederland heeft de internationale afspraken vertaald naar een nationaal Klimaatakkoord. Het kabinet wil de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 55% verminderen ten opzichte van 1990. Dat betekent dat een kwart van de woningen in 2030 van het aardgas af moet. In 2050 zijn alle woningen aardgasvrij. Daar moeten we samen voor zorgen.
Energie uit duurzame bronnen
De ‘Energietransitie’ is de overgang van het gebruik van fossiele brandstof (zoals aardgas, steenkool, benzine en olie) naar duurzame energie (zoals zon- en windenergie). Voor alle huishoudens en bedrijven is straks energie nodig uit duurzame bronnen en daarvan is er nu nog niet genoeg. We gaan meer duurzame energie opwekken. Nu wordt al gekeken op welke locaties mogelijkheden zijn voor de aanleg van zonneparken en windparken in de regio en in Neder-Betuwe.
Duurzame bronnen (CO2-arm)
Aan wat voor soorten energie moet je denken als het gaat over duurzame bronnen?
- zonne-energie
- windenergie op land
- windenergie op zee
- bio-energie
- aardwarmte
- restwarmte
- waterkracht