Datum: 12-11-2024
Tijd: 9:30 - 12:00
Locatie: kamer burgemeester
Voorzitter: Jan Kottelenberg
Aanwezigen: W.E.A. (Herma) van Dijkhuizen, N. (Nicolien) de Geus, M.A. (Marien) Klein, A.J. (Jan) Kottelenberg, S.H.R. (Stefan) van Someren en N. (Nees) van Wolfswinkel

Zienswijze Kaderbrief 2026 GGD Gelderland-Zuid

Het college heeft kennis genomen van de Kaderbrief 2026 GGD Gelderland-Zuid en adviseert de raad over de in te brengen zienswijze. Het voorliggende raadsvoorstel en de conceptzienswijze worden door het college ter vaststelling aangeboden aan de raad.

Besluit:

1. Het college besluit met het raadsvoorstel over de zienswijze Kaderbrief 2026 GGD Gelderland-Zuid in te stemmen. 
2. Het college besluit het raadsvoorstel en de conceptzienswijze ter vaststelling aan te bieden aan de raad.

Uitvoeringsplan huisvesting arbeidsmigranten 2025

De evaluatie van het beleidsplan huisvesting arbeidsmigranten 2020-2022 heeft tot de aanbeveling geleid om een uitvoeringsorganisatie in te richten om de ambities en kaders voor de doelgroep arbeidsmigranten structureel vast te leggen. Ten behoeve van deze uitvoeringsorganisatie is een uitvoeringsplan huisvesting arbeidsmigranten 2025 opgesteld. Dit uitvoeringsplan omvat de nog uit te voeren activiteiten op basis van het beleidsplan huisvesting arbeidsmigranten 2020-2022. Daarnaast gaat het om nieuwe maatregelen die voortvloeien uit het in de afgelopen jaren ontwikkelde beleid vanuit de regio Rivierenland en nieuwe landelijke wet- en regelgeving. Het uitvoeringsplan richt zich op de registratie van arbeidsmigranten, hun huisvesting, toezicht en handhaving en tot slot informatie en communicatie.

Besluit:

1. Het college besluit in te stemmen met het voorliggende uitvoeringsplan huisvesting arbeidsmigranten.
2. Het college besluit het uitvoeringsplan huisvesting arbeidsmigranten ter informatie aan te bieden aan de raad.

Nota Grondbeleid 2024

De nota grondbeleid geeft inzicht in de manier waarop de gemeente Neder-Betuwe haar grondbeleid inzet om de ruimtelijke ontwikkeling binnen de gemeente te faciliteren en te stimuleren. Tevens stelt het grondbeleid de gemeente in staat om een regierol in te nemen.  De gemeentelijke doelen, strategieën en beleidskaders van het grondbeleid worden uiteengezet. Ook beschrijft deze nota de beleidskeuzes en de afwegingen die hieraan ten grondslag liggen. Wegens veranderde wet- en regelgeving en andere (maatschappelijke) ontwikkelingen was de nota grondbeleid uit 2016 toe aan vernieuwing. Met dit voorstel vragen wij het college in te stemmen met de nieuwe nota grondbeleid.

Besluit:

1. Het college besluit in te stemmen met het raadsvoorstel over de nota grondbeleid.
2. Het college besluit om de agendacommissie te verzoeken om voorliggend raadsvoorstel te agenderen voor de raadsvergadering van 12 december 2024.

Dienstverleningsovereenkomst ‘Wet Inburgering 2021’ Regio Rivierenland 2024

Op 1 januari 2022 ging, na een aantal keren te zijn uitgesteld, de ‘Wet Inburgering 2021’ (WI2021) in. Het doel van deze wet is dat nieuwkomers snel de Nederlandse taal leren én volledig kunnen meedoen in de samenleving. Het liefst via betaald werk. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet. Eind 2019 besloten (alle) acht colleges in de regio Rivierenland (Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel) om deze wet samen te gaan uitvoeren. Zij belegden de uitvoering van de WI2021 bij Regio Rivierenland en sloten samen een Dienstverleningsovereenkomst (DVO) af: de ‘DVO Wet Inburgering 2021 Rivierenland’. Inmiddels is situatie veranderd en is die dienstverleningsovereenkomst achterhaald.

Besluit:

1. Het college besluit de ‘DVO 2024 Inburgering Rivierenland’ tussen de vijf gemeenten (Neder-Betuwe, Buren, Culemborg, Tiel en West Maas en Waal) en Regio Rivierenland met ingang van 1 januari 2024 vast te stellen en deze aan te gaan.
2. Het college besluit het ‘Mandaatbesluit DVO 2024 Inburgering Rivierenland’ vast te stellen en te ondertekenen, en het 'Mandaatbesluit inburgering Rivierenland' in te trekken.

Interne Controleplan 2024

Volgens artikel 23 lid 1 van de Financiële verordening 2023 zorgt het college - ten behoeve van het getrouwe beeld van de jaarrekening en de rechtmatigheid van de baten, lasten en de balansmutaties - voor de jaarlijkse interne toetsing van de getrouwheid van de informatieverstrekking en van de rechtmatigheid van de beheershandelingen (financiële rechtmatigheid). Om hier invulling aan te geven wordt jaarlijks een intern controleplan opgesteld. Met dit voorstel heeft het college het Interne Controleplan 2024 vastgesteld.

Besluit:

Het college besluit het ‘Interne Controleplan 2024’ vast te stellen.

Verjaardagskaart met 18 jaar

Wanneer jongeren 18 jaar worden, staan ze voor een aantal belangrijke veranderingen. Als volwassenen krijgen ze ineens veel nieuwe rechten en plichten. Om hen te ondersteunen bij deze overgang, ontvangen ze een verjaardagskaart van de gemeente. Deze kaart bevat informatie over de zaken die ze moeten regelen, de verantwoordelijkheden die ze vanaf nu dragen én waar zij binnen de gemeente terecht kunnen voor hulp en ondersteuning.

Besluit:

Het college besluit dat het sturen van een verjaardagskaart met tips voor aankomende 18-jarigen een maatschappelijk belang dient en gegevensverstrekking vanuit de Basisregistratie Personen (BRP) rechtvaardigt.

Actualisatie algemene plaatselijke verordening

Allereest voorziet de wijziging van de Algemene plaatselijke verordening in de aanpassingen van de model-APV, voorgesteld door de VNG. Daarnaast wordt een aantal tekstuele wijzigingen van artikelen doorgevoerd. Tot slot volgen er enkele aanpassingen naar aanleiding van ervaringen in de praktijk. Zo wordt in artikel 2:37 de verplichting opgenomen om een nachtregister bij te houden, wijzigen we artikel 5:13, voegen we artikel 4:12 (grenslijn bomen, heesters en heggen) toe en verwijderen de termijn van de standplaatsvergunning uit artikel 5:18.

Besluit:

1. Het college besluit in te stemmen met het raadsvoorstel ‘Algemene Plaatselijke Verordening 2025’.
2. Het college besluit het betreffende raadsvoorstel ter besluitvorming aan de raad aan te bieden.

Begrotingswijziging en afvalstoffenheffing Avri 2025

Op 12 september 2024 heeft het Algemeen Bestuur van de GR Avri de begroting voor 2025 goedgekeurd. Deze begroting omvat een gemiddelde kostenstijging van € 23 per huishouden voor de afvalbeheertaken binnen het basispakket, wat resulteert in een vast tarief van € 366. Deze wijziging is verwerkt in de concepttarieventabel, die op 19 december ter besluitvorming aan het Algemeen Bestuur van Avri wordt aangeboden.

Besluit:

1. Het college besluit de raad voor te stellen om geen zienswijze in te dienen over de begrotingswijziging Avri en afvalstoffenheffing 2025. 
2. Het college besluit het betreffende raadsvoorstel ter vaststelling aan de raad aan te bieden.

Belastingverordeningen 2025

Elk jaar stelt het college de raad voor de tarieven van de belastingverordeningen voor het daarop volgende jaar vast te stellen. Dit voorstel gaat over het jaar 2025. Alle belastingen (uitgezonderd de wettelijke tarieven en de onroerendezaakbelasting) worden verhoogd met het inflatiepercentage van 2,2% conform de meicirculaire 2024 en zoals verwerkt in het kostendekkendheidsonderzoek voor de leges 2024.

Besluit:

1. Het college besluit de raad voor te stellen de Verordening op de heffing en invordering van onroerendezaakbelasting 2025 vast te stellen.
2. Het college besluit de raad voor te stellen de Verordening op de heffing en de invordering van hondenbelasting 2025 vast te stellen.
3. Het college besluit de raad voor te stellen de Verordening op de heffing en de invordering van riool- en waterzorgheffing 2025 vast te stellen.
4. Het college besluit de raad voor te stellen de Verordening op de heffing en de invordering van forensenbelasting 2025 vast te stellen.
5. Het college besluit de raad voor te stellen de Verordening op de heffing en de invordering van verblijfsbelasting 2025 vast te stellen.
6. Het college besluit de raad voor te stellen de Verordening op de heffing en de invordering van precariobelasting 2025 vast te stellen.
7. Het college besluit de raad voor te stellen de Verordening op de heffing en de invordering van lijkbezorgingsrechten 2025 vast te stellen.
8. Het college besluit de raad voor te stellen de Verordening regelende de tarieven voor van gemeentewege bedrijfsmatig verstrekte diensten 2025 vast te stellen.
9. Het college besluit de raad voor te stellen de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2025 (inclusief tarieventabel) vast te stellen.
10. Het college besluit de raad voor te stellen de Marktgeldverordening 2025 vast te stellen.
11. Het college besluit in te stemmen met het raadsvoorstel en deze ter vaststelling aan te bieden aan de raad.

Evaluatie pilot Intaketafel

De gemeente werkt sinds 2015 met de Regiekamer; een werkwijze voor de integrale beoordeling van ruimtelijke initiatieven op wenselijkheid en haalbaarheid. O.a. met de komst van de Omgevingswet wilden we de Regiekamer verder doorontwikkelen. Daarom is er 1,5 jaar geleden een proeftuin gestart om toe te werken naar een verbeterde werkwijze; de Intaketafel. Hiermee werd beoogd om vroegtijdig beter te sturen op de invulling van gemeentelijke ambities en om een nog smarter geformuleerde projectopdracht aan de interne opdrachtnemers op te leveren.

Besluit:

1. Het college neemt kennis van de evaluatie proeftuin intaketafel.
2. Het college besluit de Intaketafel als werkwijze met ingang van 1 januari 2025 als definitieve werkwijze aan te houden.
3. Het college besluit wethouder van Wolfswinkel als projectwethouder intaketafel aan te wijzen.

Locatie kunstobject Keuze Vrijheid

Gemeente Neder-Betuwe neemt met nog zes gemeenten in de regio deel aan het duurzame project Keuze Vrijheid. In aanloop naar de viering van 80 jaar vrijheid in mei 2025 plaatsen de zeven gemeenten elk een kunstobject – een paviljoen - waar bezoekers interactief de geschiedenis van het rivierengebied in de Tweede Wereldoorlog kunnen zien en horen.

Besluit:

Het college besluit het kunstobject Keuze Vrijheid te plaatsen op het naastliggende perceel bij Vliegers in het Vuur aan de Parallelweg in Opheusden met de kanttekening dat mocht er een betere locatie zijn deze alsnog te benutten.