Aardgasvrij wonen

Om de klimaatdoelen te halen hebben alle gemeenten in Nederland afgesproken dat we vanaf 2050 geen aardgas meer gebruiken in onze woningen en gebouwen. We gaan dus op een andere manier onze huizen verwarmen, koken en douchen. Dit doen we stap voor stap. In 2030 zullen de eerste straten, buurten en gebieden aardgasvrij zijn en zijn overgestapt op een andere duurzame energiebron.

Transitievisie Warmte

Alle gemeenten in Nederland maken een plan om woningen aardgasvrij te maken, dit plan heet de Transitievisie Warmte. Op 9 december heeft de gemeenteraad de Transitievisie Warmte 1.0 voor Neder-Betuwe vastgesteld.
Download hier de Transitievisie Warmte (PDF, 7,07 mb) 

Plan van aanpak per wijk of buurt

Woningeigenaren en huurders zullen omschakelen van aardgas naar duurzame energie. Neder-Betuwe heeft een landelijk karakter met een grote verspreiding van huizen en relatief veel vrijstaande woningen. Gezamenlijke oplossingen, zoals een warmtenet van een hele wijk liggen daarom niet zo voor de hand. Voor een wijk of gebied wordt afgewogen welke nieuwe warmtevoorziening geschikt is, daarbij wordt rekening gehouden met technische factoren én betaalbaarheid en betrouwbaarheid.

Energie besparen en isoleren verdienen zich snel terug

Iedereen kan nu al direct beginnen met het verminderen van de vraag naar warmte door energie besparing en isolatie van de woning. Isolatie levert direct een lagere energierekening op, zeker met de huidige hoge gasprijzen. Energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet te betalen. Maak een duurzame keuze op natuurlijke momenten, zoals bij een verbouwing of wanneer de cv-ketel aan vervanging toe is. Zet dan de eerste of een volgende stap op weg naar aardgasvrij.

Energieloket Neder-Betuwe helpt bij verduurzamen en energie besparen

De gemeente ondersteunt inwoners via het Energieloket Neder-Betuwe. Woningeigenaren krijgen hier onafhankelijk en betrouwbaar advies over energie besparen, isolatiemaatregelen, duurzaamheids-leningen, subsidies en collectieve inkoopacties.

Huurders kunnen hier ook terecht voor tips over energiebesparing. Het (beter) isoleren van de huurwoning is een taak van de woningcorporatie of particuliere verhuurder.

Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen in Neder-Betuwe.