Voor ondernemers in coronatijd: Spraakmakend Neder-Betuwe 2

In deze tweede editie is wethouder Herma van Dijkhuizen één van de deelnemers.

Spraakmakend Neder-Betuwe is een videorubriek voor ondernemers in coronatijd, en is tot stand gekomen in samenwerking met de Ondernemersvereniging Neder-Betuwe (OVNB).

Wethouder Herma van Dijkhuizen: “ In mijn portefeuille heb ik volksgezondheid, maar ook recreatie en toerisme. Twee grotere uiterste kun je volgens mij niet hebben op dit moment. De zorg die in de frontlinie zit en zwaar belast is en recreatie, toerisme en horeca die uitkijkt  naar een stip op de horizon. Het zijn moeilijke tijden voor deze sectoren, toch zie ik dat de ondernemers in onze gemeente ontzettend veerkrachtig zijn, mede door de vele familiebedrijven. Als gemeente doen we ons uiterste best om deze ondernemingen te faciliteren daar waar dat kan. In samenwerking met de regio denken we na over hoe we mensen bewust kunnen maken van de rust en ruimte die het Rivierengebied ons te bieden heeft, zo hopen we te bereiken dat mensen deze zomer de Betuwe gaan opzoeken. En kunnen genieten van al het moois wat hier is!  ”

Aan tafel met de sector recreatie, toerisme en horeca

In de videorubriek ‘Spraakmakend Neder-Betuwe’ schuiven ondernemers uit onze regio virtueel aan tafel, ze delen hun zorgen rondom het coronavirus en de maatregelen die ze hebben genomen in een moeilijke tijd. Ze kijken naar hun kansen, ze kijken naar hun bedreigingen en ze geven u advies. In deze tweede editie van Spraakmakend Neder-Betuwe zitten we aan tafel met de sector recreatie, toerisme en horeca. Misschien wel de branches die bij uitstek het hardste zijn getroffen. Samen met Herma van Dijkhuizen wethouder recreatie en toerisme van de gemeente Neder-Betuwe, Driekus Vonk van restaurant het Veerhuis en de Goudreinet, Henk Brienissen van recreatiepark de Linie en Floor Peters van het Fruitpark Hotel bespreken we de gevolgen voor hun onderneming. René van Eck, voorzitter van Ondernemersvereniging Neder-Betuwe (OVNB) en directeur-eigenaar van Communicatieregisseurs is gespreksleider.

Met ingang van de intelligente lockdown op 15 maart hebben veel ondernemers in de sector recreatie, toerisme en horeca hun de deuren moeten sluiten. Vorige week hoorden ook zij dat dit in ieder geval tot 20 mei gaat duren. Binnen de gemeente zien we dat ondernemers met creatieve ideeën hierop reageren om in ieder geval niet stil te hoeven blijven zitten. Ondernemers verzorgen maaltijden die kunnen worden opgehaald of bezorgd worden. Dit helpt een beetje maar levert slechts een fractie van de normale omzet op. De onzekerheid blijft groot. Hoe lang gaat dit nog duren? De buffers zijn beperkt en op alle fronten wordt een beroep gedaan op uitstel van betalingen. Daarnaast moet ondernemers nadenken over hoe ze kunnen opstarten zodra dat weer mag. Anderhalve meter in deze sector is bijna niet te doen. Ook missen ze belangrijke omzetdagen, zoals Pasen, Koningsdag en Pinksteren. De maanden maart tot en met juni hebben deze bedrijven heel hard nodig om de buffer voor de winter weer op te bouwen. Ondernemers maken zich zorgen over de tijden na de crisis, hoe komen ze de winter door? Met 1,5 meter afstand behalen ze hooguit 50% van de inkomsten, waarbij de kosten die ze voorheen hadden gewoon doorlopen en de achterstanden nog ingelopen moeten worden.

“De lokale ondernemers blijven kansen zien en hopen dat mensen dit jaar in de eigen regio blijven en in de Betuwe vakantie vieren!”

De website Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland kan u gebruiken om inspiratie op te doen voor uitjes voor wanneer de maatregelen rondom het COVID-19 virus niet meer van toepassing zijn. Hopelijk tot snel!

Vragen?

Voor vragen of om te sparren mogen ondernemers altijd contact opnemen met Maaike van Brenk accountmanager bedrijven gemeente Neder-Betuwe mbrenk@nederbetuwe.nl.