Voor ondernemers in coronatijd: Spraakmakend Neder-Betuwe

een videorubriek voor ondernemers in coronatijd, en tot stand gekomen in samenwerking met de Ondernemersvereniging Neder-Betuwe (OVNB).

Spraakmakend Neder-Betuwe is een videorubriek voor ondernemers in coronatijd, en is tot stand gekomen in samenwerking met de Ondernemersvereniging Neder-Betuwe (OVNB). Wethouder Stefan van Someren: “Wij roepen ondernemers op om met elkaar in gesprek te blijven en platforms als ondernemersverenigingen te gebruiken om met elkaar informatie uit te wisselen. Soms ontstaan er nieuwe kansen in tijden van crisis zoals deze en die moeten we niet aan ons voorbij laten gaan.”

Adviezen voor ondernemers

In de nieuwe videorubriek ‘Spraakmakend Neder-Betuwe’ schuiven ondernemers uit onze regio virtueel aan tafel, ze delen hun zorgen rondom het coronavirus en de maatregelen die ze hebben genomen in een moeilijke tijd. Ze kijken naar hun kansen, ze kijken naar hun bedreigingen en ze geven u advies.

In deze eerste editie van Spraakmakend Neder-Betuwe schuiven Stefan van Someren, wethouder economische zaken, en accountmanager bedrijven Maaike van Brenk aan tafel. Samen met Evert Tijssen van Tijssen Accountants bespreken we het maatregelenpakket van de overheid. Rene van Eck, voorzitter van Ondernemersvereniging Neder-Betuwe (OVNB) en directeur-eigenaar van Communicatieregisseurs* is gespreksleider. Communicatieregisseurs* heeft de video geproduceerd.

Welke maatregelen heeft de overheid in het leven geroepen om ondernemers te helpen?

1. De eerste categorie maatregelen betreft de tegemoetkoming inkomsten en salarissen, de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) voor werkgevers met ten minste 20% omzetverlies. Deze moet aangevraagd worden bij het UWV. Daarnaast is er de Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO). Hierbij kun je een aanvulling vragen als je inkomen onder het sociaal minimum komt. Er is een mogelijkheid om een lening aan te vragen bij de gemeente. Ook heb je nog de Tegemoetkoming Getroffen Sector (TOGS) voor bedrijven die vanwege de maatregelen gesloten zijn. Dit betreft een eenmalige gift van € 4.000,- als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Kijk hiervoor bij de RVO.
  2. De tweede categorie is uitstel van belastingen, denk hierbij onder andere aan omzetbelasting, loonheffing en vennootschapsbelasting.
  3. En dan hebben we nog de versoepeling van de kredieten. Daarbij spelen de banken een rol, denk daarbij aan uitstel van aflossing of een nieuwe lening aanvragen met borgstellingen die de overheid ter beschikking heeft gesteld.

Snel inzicht wat jouw onderneming kan helpen?

Gebruik de regelingencheck van de Kamer van Koophandel of de Coronacalculator die door MKB-Nederland en VNO-NCW ontwikkeld is.

Vragen?

Voor vragen of om te sparren mogen ondernemers altijd contact opnemen met Maaike van Brenk accountmanager bedrijven gemeente Neder-Betuwe via mbrenk@nederbetuwe.nl.