Actualisatie Noodverordening 1 juni 2020

Geef elkaar de ruimte en blijf alert

Noodverordening 1 juni 2020 is ingetrokken. 

 

De voorzitter van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, drs. H.M.F. Bruls, heeft op 29 mei 2020 'Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid' aangepast en vastgesteld.

Deze geactualiseerde Noodverordening geldt vanaf maandag 1 juni  2020 - 12.00 uur. De aangekondigde versoepeling voor horeca, bioscopen, cultuur en het voortgezet onderwijs zijn hierin verwerkt.

Blijf verantwoordelijkheid nemen

Deze verdere versoepelingen zijn mogelijk omdat we de afgelopen weken met elkaar het coronavirus onder controle hebben weten te houden. Maar ook nu geldt dat deze positieve ontwikkelingen alleen een vervolg krijgen als we gezamenlijk onze verantwoordelijkheid blijven nemen.

  • Vermijd dus drukte
  • Respecteer de 1,5 meter
  • Werk zoveel mogelijk thuis
  • Was vaak je handen

En vergeet daarnaast niet om:

  • elkaar te helpen
  • elkaar ruimte te bieden
  • elkaar aan te spreken

De stappen per 1 juni 12.00 uur

Samenkomst

Het is weer toegestaan om met meerdere personen buiten en thuis af te spreken, mits er 1,5 meter afstand van elkaar wordt gehouden.

Horeca    

Restaurants en cafés mogen vanaf 1 juni 12.00 uur binnen maximaal 30 gasten ontvangen en voor terrassen geldt geen maximum. De afspraak van 1,5 meter afstand geldt ook hier.

Lees hier meer over horeca op de website van de Rijksoverheid.

Cultuur  

Culturele instellingen en bioscopen mogen binnen in de zalen en in hun café/restaurant maximaal 30 personen ontvangen en musea mogen hun deuren weer openen.

Openbaar vervoer

In het openbaar vervoer (bus, trein, tram, metro) is het dagen van een niet-medisch mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Reis niet onnodig en mijd de spits.

Onderwijs

Op 2 juni gaan de middelbare scholen weer open. Het onderwijs wordt stapsgewijs opgestart en het voortgezet speciaal onderwijs kan weer geheel open. Leerlingen en leraren houden 1,5 meter afstand. Het basisonderwijs wordt vanaf 8 juni volledig hervat en het gedeeltelijk verbod op de openstelling van kinder- en buitenschoolse opvang komt te vervallen.

Voorzitter Bruls: "Geef elkaar de ruimte, wees creatief en blijf alert.”

Voorzitter van de Veiligheidsregio Hubert Bruls: “We hebben de afgelopen periode echt bewezen dat we met elkaar verstandig omgaan met de versoepelingen. Mijn complimenten hiervoor en ik zie deze nieuwe fase dan ook met veel vertrouwen tegemoet. Geef elkaar de ruimte, wees creatief en blijf alert.” 

Kijk hier voor de geactualiseerde noodverordening per 1 juni 2020, 12:00 uur.

Bekijk ook het filmpje van burgemeester Jan Kottelenberg.