Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Bent u ondernemer, zzp’er, werknemer of werkzoekende en heeft u financiële problemen door de coronamaatregelen? En kunt u daardoor noodzakelijk kosten zoals woonkosten niet meer betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen.

U kunt de TONK vanaf medio maart 2021 aanvragen bij uw gemeente. Iedere gemeente maakt zelf beleid voor TONK. De meeste gemeenten zijn op dit moment druk bezig om de regeling vorm en inhoud te geven. Bij enkele gemeenten is het al mogelijk om de TONK aan te vragen. De TONK kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd vanaf 1 januari 2021.

Voorwaarden TONK

U komt mogelijk voor TONK in aanmerking als u in ieder geval:

• 18 jaar of ouder bent;
  • aanzienlijk inkomen verliest door coronamaatregelen;
  • uw woonkosten niet meer uit het huishoudensinsinkomen of uw vermogen kunt betalen;
  • ook met een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering, niet voldoende inkomsten heeft om uw woonkosten van te betalen.

Gemeenten voeren regeling TONK uit

Uw gemeente voert de regeling uit. Dit betekent het volgende:

• Uw gemeente controleert of een huishouden onvoldoende draagkracht heeft. De gemeente kijkt hiervoor welk deel van de woonkosten uw huishouden zelf nog kan betalen.
  • Uw gemeente mag bepalen hoeveel vermogen u maximaal mag hebben.
  • Uw gemeente kan aanvullende voorwaarden vaststellen.

Afhankelijk van uw situatie bepaalt de gemeente vervolgens de hoogte van uw TONK-uitkering.

Woonkosten volgens TONK

• Huur of hypotheek;
  • Kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, gas en water;
  • Servicekosten;
  • Gemeentelijke belastingen.

Informeer bij uw gemeente welke woonkosten vallen onder de TONK. Dit kan per gemeente verschillen.

Inkomsten die niet meetellen voor TONK

TONK houden of lenen

U mag de TONK-uitkering meestal  houden. Maar soms beslist de gemeente dat u de uitkering als lening krijgt. Dan betaalt u deze later terug. Dit kan het geval zijn als u weet dat u binnenkort een groot bedrag krijgt. Meer informatie hierover vindt u op de website van uw gemeente.

Periode dat u TONK krijgt

U krijgt maximaal 6 maanden TONK tot en met juni 2021. Als u TONK op 1 april 2021 aanvraagt, kunt u ook nog TONK voor januari, februari en maart krijgen als dat nodig is. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op uw inkomen  echt nodig heeft.