GGD opent extra teststraat in Tiel per 28 april

voor medewerkers zorg in Rivierenland

In een teststraat test de GGD zorgmedewerkers met klachten op het coronavirus. Zorgmedewerkers uit Rivierenland worden nu nog in Nijmegen getest maar vanaf 28 april kunnen zij in Tiel terecht naast het GGD-gebouw.

Zomaar langskomen kan niet. Zorgpersoneel vraagt een test aan via de (bedrijfs)arts van de eigen instelling. Alle zorginstellingen, zoals huisartsen, verpleeghuizen, GGz en verloskundigen, worden hierover geïnformeerd.

Welke zorgmedewerkers worden getest?

(Bedrijfs)artsen van zorginstellingen kunnen medewerkers met coronaklachten aanmelden voor een test bij de GGD. Medewerkers met koorts die echt ziek zijn hoeven niet getest. Zij moeten gewoon thuisblijven en uitzieken.
Medewerkers met milde klachten, willen graag weten of zij het virus hebben. Zij kunnen doorwerken, maar willen geen anderen besmetten. De test is dus bedoeld om zorgpersoneel aan het werk te houden.

Zo werkt de teststraat

Er wordt in Tiel, net als in Nijmegen, getest in een teststraat. De zorgmedewerker komt met de auto en krijgt een parkeerplaats aangewezen. In een tent nemen GGD-medewerkers in beschermende kleding een test af. De uitslag van de test is er na ongeveer 48 uur. In Tiel kunnen iedere dag maximaal 80 zorgmedewerkers getest worden. De GGD heeft voldoende capaciteit om alle aangemelde zorgmedewerkers en wellicht in de toekomst ook andere doelgroepen te testen.

Bezoek vicevoorzitter Veiligheidsregio

Op 28 april bezocht burgemeester Beenakker, als vicevoorzitter van de Veiligheidsregio, de net geopende teststraat in Tiel. Zijn reactie: “Het is belangrijk dat zorgmedewerkers getest kunnen worden op het coronavirus. Zij zijn belangrijk voor de continuïteit in de zorg. Medewerkers met milde klachten hebben na een test duidelijkheid of ze kunnen doorwerken of thuis moeten blijven omdat ze besmet zijn. Er was al een teststraat in Nijmegen voor Gelderland-Zuid. Ik vind het belangrijk dat er nu voor zorgmedewerkers in dit deel van de regio ook een testlocatie dichterbij is.”

Opening coronateststraat

Samenwerking

De burgemeester noemt de teststraat in Tiel een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen gemeenten, Veiligheidsregio en de GGD. Burgemeester Beenakker: “De brandweer bijvoorbeeld brengt de afgenomen testen iedere middag naar het laboratorium.”