Zomervakantie in een onzekere tijd

De schoolvakanties zijn begonnen. Ik wens alle jeugd en jongeren en alle mensen ‘van school’ en van het thuisfront een goede vakantie toe. Rust uit! Dat is zeer verdiend na zo’n vreemd en hectisch schooljaar.

Jammer dat de afgelopen week weer de nodige wolken zijn verschenen. Het wordt een vakantie met veel onzekerheid. Hoe ontwikkelen zich de besmettingscijfers en het inmiddels bekende R-getal? Wat betekent dat voor de corona-maatregelen? Wat moet ik doen om in binnen- of buitenland op vakantie te gaan? Wat tref ik aan bij terugkeer?

Vers in ons geheugen zijn de ervaringen uit de mooie zomer van 2020 en de daaropvolgende barre herfst en winter. Want vorige zomer hebben we samen koning Covid opnieuw op de troon geholpen. Hebben we onze lessen geleerd en zullen we er deze zomer wijzer mee omgaan?

Terecht wordt deze vraag nu aan de overheid gesteld. Was het tempo waarin de maatregelen werden versoepeld wel verantwoord? De vraag stellen is hem beantwoorden. Laten we lering trekken uit de ervaringen.

Welke lessen gaan mee in onze vakantiebagage? Terecht willen we genieten van onze rust en van ontspanning. Samen leuke dingen doen. Energie opdoen voor een nieuw schooljaar en voor op ons werk. Maar dat is in 2021 niet genoeg. Ook de basisregels en het mondkapje moeten mee op reis. We moeten er deze keer óók voor zorgen dat we tegen het coronavirus gewapend de herfst ingaan. Deze zomer bepalen we samen wat die herfst ons zal brengen.

Ik wens jullie een goede vakantie toe in deze onzekere tijd.

Jan Kottelenberg
jullie burgemeester

PS: Hoewel ik nog een poosje doorwerk, hoop ik binnenkort ook te genieten van een goed verlof. Mijn taken worden uiteraard waargenomen. Maar de pen voor de column leg ik even neer. Die pak ik begin september weer op.

Burgemeester Jan Kottelenberg