Zomer

Column burgemeester Jan Kottelenberg

 

Op 21 juni is de zomer begonnen. Aanstaande zaterdag 26 juni mag er weer meer door de verdergaande versoepelingen die dan ingaan. Het betekent dat we deze zomer letterlijk weer meer uit de voeten kunnen en veel beperkingen achter ons kunnen laten. We kunnen oogsten omdat we in toenemende mate zijn gevaccineerd. 

Wat is dit fijn. Maar let er wel op dat die bekende basisregels van kracht blijven: 1,5 meter afstand houden, handen wassen en bij klachten thuisblijven en jezelf laten testen. 

De versoepelingen maken het leven heel wat makkelijker. Maar het betekent ook dat we zelf de afweging moeten maken hoe we ons gedragen. Een hand is tenslotte zo gegeven. Als het té gezellig wordt - te druk of te dichtbij – zorg dan voor afstand en zet dat mondkapje op. Best lastig misschien want je lijkt dan een 'spelbreker'. Doe het toch maar! Ook met 1,5 meter afstand kan het leven leuk zijn. 

In mijn columns heb ik het al vaker genoemd: ‘alles met mate’. Ik herhaal het nog een keer, zeker nu de maatregelen in hoog tempo worden afgebouwd wat natuurlijk fijn is. Maar we weten ook dat we vorig jaar zomer voorzichtiger hadden moeten zijn. De prijs die we hebben betaald was een lange, donkere herfst en winter. Na zomer 2021 volgt opnieuw een herfst. De onvoorspelbaarheid van het virus zouden we ondertussen moeten kennen. 

Met een zeker afstand in de komende maanden kan een mooie herfst volgen.
Maar nu eerst ga ik van de zomer genieten!

Jan Kottelenberg,
Jullie burgemeester
Burgemeester Jan Kottelenberg